Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  ‘Manusia AI’ semakin popular di Korea Selatan

  SEOUL – Wajahnya telah diubah. Badannya milik kumpulan pelakon berukuran serupa.

  Tetapi dia menyanyi, membaca berita dan menjual pakaian mewah di televisyen ketika manusia kecerdasan buatan (AI) menjadi semakin popular di Korea Selatan.

  Kenali Zaein, salah seorang manusia maya paling aktif di Korea Selatan, yang dicipta oleh Pulse9, sebuah syarikat AI yang berusaha menjadikan impian korporat tentang pekerja yang sempurna menjadi kenyataan.

  Pulse9 telah mencipta manusia digital untuk beberapa konglomerat terbesar di Korea Selatan, termasuk Shinsegae, dengan penyelidikan menunjukkan bahawa pasaran global untuk penciptaan tampak hidup yang amat realistik boleh mencecah AS$527 bilion menjelang 2030.

  Di Korea Selatan, manusia AI telah mendaftar sebagai pelajar universiti, menjalani latihan praktikal di syarikat-syarikat utama dan sering muncul di televisyen secara langsung membantu menjana penjualan produk daripada makanan kepada beg tangan mewah.

  Zaein, salah seorang manusia maya paling aktif di Korea Selatan. – Gambar AFP
  Seorang jurutera Pulse9 menunjukkan cara seorang pelakon beraksi sebagai Zaein, seperti yang dipaparkan di skrin. – Gambar AFP
  Park Ji-eun bercakap mengenai manusia maya dilihat pada skrin semasa wawancara dengan AFP di syarikatnya di Seoul. – Gambar AFP
  Pulse9 berusaha membangunkan teknologi bagi meluaskan penggunaan manusia AI, menurut Ketua Pegawai Eksekutif, Park Ji-eun. – Gambar AFP

  Tetapi Pulse9 mengatakan ini hanya permulaan. “Mereka sedang berusaha untuk mengembangkan teknologi bagi memperluaskan penggunaan manusia AI,” kata Park Ji-eun, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, kepada AFP.

  “Manusia maya pada dasarnya mampu melakukan banyak perkara yang dilakukan oleh manusia sebenar,” katanya sambil menambah tahap teknologi AI buat masa ini bermakna
  manusia masih diperlukan – sekurang-kurangnya sekarang.

  Permintaan terhadap manusia AI di Korea Selatan pada mulanya dipacu oleh industri K-pop, dengan idea penyanyi idola maya – yang tidak mudah terjebak dalam skandal dan mampu bekerja 24/7 – menjadi popular dalam kalangan agensi muzik yang terkenal dengan kerja keras di negara itu.

  Tetapi kini, Pulse9 “mengembangkan peranan mereka dalam masyarakat untuk menunjukkan bahawa manusia maya ini bukan idola fantasi tetapi boleh wujud bersama-sama dengan manusia sebagai rakan sekerja dan rakan,” kata Park.

  Wajah Zaein dicipta melalui analisis pembelajaran mendalam – kaedah AI yang mengajar komputer untuk memproses data yang kompleks – daripada wajah bintang K-pop sejak dua dekad yang lalu.

  Dengan mata yang besar dan ciri-ciri yang lembut, kulit yang cerah dan tubuh yang ramping, dia dihidupkan dengan menggabungkan ciri-ciri palsu kepada seorang pelakon manusia.

  Lebih daripada 10 pelakon manusia, masing-masing dengan bakat yang berbeza – daripada nyanyian, tarian, lakonan sehingga penyiaran – membantu menghidupkan Zaein, itulah yang menjadikan ciptaan AI ini begitu istimewa, kata Park.

  Pada pagi Isnin lalu, AFP bertemu dengan salah seorang pelakon ketika dia sedang bersiap sedia untuk menyampaikan laporan sebagai Zaein dalam program berita pagi secara langsung di stesen penyiaran SBS, Korea Selatan.

  “Saya fikir ia boleh menjadi latihan yang baik bagi mereka yang ingin menjadi selebriti dan itulah yang menarik minat saya,” kata pelakon itu yang tidak dapat dikenal pasti namanya disebabkan dasar syarikat.

  Wakil dari Pulse9 berkata bahawa identiti semua pelakon manusia dirahsiakan dan wajah sebenar mereka tidak dipaparkan.

  Walaupun langkah-langkah yang ketat untuk menjaga profil mereka dirahsiakan, pelakon itu berkata berlakon sebagai manusia maya membuka peluang baharu.

  “Kebiasaannya, ramai remaja dan belia menjadi idola K-pop dan saya sudah melepasi usia itu, tetapi ia menyeronokkan kerana dapat menyahut cabaran itu,” beritahu pelakon yang berusia 30an itu kepada AFP.

  “Saya ingin mencuba berlakon sebagai seorang lelaki jika saya dapat mengendalikan suara saya dengan baik dan mungkin sebagai orang asing – sesuatu yang tidak dapat saya alami dalam kehidupan sebenar,” tambahnya.

  Mencipta manusia buatan akan terus memerlukan manusia sebenar “sehingga AI yang benar-benar berkuasa dicipta pada masa hadapan yang dapat memproses semuanya sendirinya”, kata Park.

  Potensi dan risiko AI yang mungkin timbul telah meningkat dalam kesedaran orang ramai dalam beberapa bulan kebelakangan ini, sejak ChatGPT muncul pada penghujung tahun lalu.

  Pakar-pakar dari seluruh dunia, termasuk pengasas AI, telah memberikan amaran tentang risiko dan beberapa negara berusaha menguatkuasakan peraturan tentang ciptaan yang canggih tetapi berisiko tinggi itu.

  Tetapi Park tidak bimbang. Syarikatnya sedang berusaha mencipta idola maya baharu, pempengaruh maya dan ejen jualan maya untuk mengambil alih tugas yang melibatkan pelanggan bagi konglomerat Korea Selatan, yang sedang bergelut dan mengalami kesukaran untuk mencari pekerja baharu di negara yang mencatat kadar kelahiran yang rendah. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...