Maraton London hanya untuk atlet elit

LONDON, 7 OGOS – Maraton London tahun ini hanya akan disertai oleh atlet elit dan dijalankan dalam ‘biosfera selamat’ kerana sekatan koronavirus, penganjur mengumumkan kelmarin.

“Perlumbaan elit bagi atlet lelaki, wanita dan berkerusi roda akan mengambil tempat di kawasan tertutup di St James’s Park di biosfera yang selamat,” menurut kenyataan dalam laman web mereka.

Perlumbaan yang dinanti-nanti dengan persaingan antara Eliud Kipchoge, lelaki pertama yang berjaya memecah rekod dua jam, dan pelari hebat, Kenenisa Bekele yang menjadi tumpuan dalam perlumbaan kategori lelaki pada 4 Oktober.

Hitungan masa untuk kelayakan Olimpik untuk Sukan 2020 di Tokyo telah ditangguhkan selama 12 bulan.

Kejohanan tersebut pada asalnya akan dilangsungkan pada bulan April, tetapi Britain pada masa tersebut sedang bergelut dengan penularan koronavirus dan mengambil keputusan untuk menunda perlumbaan.

Walaupun Britain melalui serangan pertama virus, sekatan masih lagi dilaksanakan, termasuk melarang perhimpunan ramai dan tidak membenarkan peminat untuk menyaksikan atlet berlari 19.8 pusingan di taman bahagian tengah London. – AFP