Maraton Tokyo ditunda ke Mac 2022

TOKYO, 17 SEPT – Acara maraton Tokyo telah ditunda kepada bulan Mac tahun hadapan, menurut pengumuman dikeluarkan oleh penganjur hari ini, menyalahkan COVID-19 dan sekatan yang dijalankan ketika ini sebagai punca utama keputusan penundaan tersebut di buat.

Jepun menyaksikan beberapa penurunan kes jangkitan berikutan rekod lonjakan yang dicatat bulan lalu, yang mendorong pihak kerajaan untuk meluaskan dan melanjutkan sekatan virus, meskipun program vaksinasi kebangsaan giat dijalankan.

“Acara Maraton Tokyo 2021 akan ditunda kepada Ahad, 6 Mac 2022,” menurut kenyataan yang dikeluarkan Yayasan Maraton Tokyo, dan menyebutkan ‘sukar untuk meramal trend jangkitan COVID-19’.

Acara tersebut, pada mulanya sepatutnya diadakan awal tahun ini pada Mac dengan kira-kira 38,000 peserta termasuk atlet utama menyertainya, sudah menunda acara ke bulan Oktober.

“Malahan hanya tinggal sebulan sebelum acara, Tokyo masih di bawah perintah darurat,” menurut penganjur, dan menambah maraton tahun hadapan akan dibatalkan.

Acara maraton Tokyo 2020 diadakan pada Mac dengan jumlah peserta dikurangkan kepada kira-kira 200 pelari elit sahaja.

Penundaan tersebut dibuat selepas Formula Satu mengumumkan pada Ogos bahawa ia akan membatalkan perlumbaan di Grand Prix Jepun pada Oktober buat kali kedua disebabkan oleh pandemik. – AFP