Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Marini bakal ganti Marquez di MotoGP

  VALENCIA, 27 NOV – Honda mengumumkan hari ini ia telah menandatangani Luca Marini dari Itali, abang tiri kepada legenda MotoGP, Valentino Rossi, untuk perjanjian dua tahun dengan pasukan Honda.

  Marini, 26, akan mengambil alih jawatan daripada Marc Marquez, juara dunia enam kali yang meninggalkan Honda setahun lebih awal untuk menyertai abangnya di pasukan satelit Ducati, Gresini Racing.

  Selepas membuat penampilan sulung MotoGP pada 2021, Marini memperoleh dua penamat podium pertamanya musim ini di Amerika Syarikat dan Qatar, apabila dia menduduki tempat kelapan keseluruhan dengan jentera VR46, satu lagi pasukan satelit Ducati.

  Dia juga menduduki tempat ketiga teratas dalam empat perlumbaan sprint dan menang tempat pertama sebanyak dua kali.

  Marini akan mengadakan perlawanan pertamanya dengan motosikal Jepun baharunya pada ujian pasca musim di Valencia esok.

  Dia akan berpasangan di Honda dengan juara dunia 2020, Joan Mir, yang mengharungi musim lalu yang teruk di mana dia menduduki tempat ke 22 selepas hanya memungut 26 mata.

  Honda menduduki tempat tercorot dalam kedudukan musim ini, sama seperti yang dicatat oleh mereka pada 2022.

  Pelumba Perancis Johann Zarco, yang menunggang Ducati-Pramac sejak tiga musim lalu, juga akan menyertai Honda pada 2024 selepas menandatangani perjanjian dua tahun dengan pasukan satelit LCRnya. – AFP

  Marc Marquez menunggu untuk sesi latihan pada 25 November. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...