Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  Mark enggan bersara, sasar rekod kemenangan TdF

  PARIS, 4 OKT – Penunggang basikal veteran Britain, Mark Cavendish, akan menangguhkan rancangannya untuk bersara bagi melancarkan percubaan lain untuk memecahkan rekod kemenangan peringkat dalam Tour de France (TdF), pasukan Astana mengesahkan kenyataan itu hari ini.

  “Ia belum berakhir,” kata mesej video ringkas yang dipaparkan oleh Astana di media sosial, menunjukkan aksi dramatik penunggang berusia 38 tahun itu.

  Apabila diminta keterangan oleh AFP, pasukan Kazakhstan tersebut berkata mereka kemungkinan akan mengesahkan pada kemudian hari bahawa Cavendish akan memulakan musim profesional ke-18 tahun depan.

  Cavendish, yang dianggap sebagai penunggang pecut terbaik sepanjang masa, sebelum ini mengumumkan pada Mei bahawa beliau akan bersara pada akhir musim 2023. Namun, hal itu adalah sebelum percubaannya dalam TdF terhenti akibat kejatuhan dan patah tulang selangka semasa peringkat kelapan pada bulan Julai.

  Pelumba Britain itu, yang mempunyai 162 kemenangan, bertekad untuk memecahkan salah satu rekod yang paling didambakan dalam sukan ini, iaitu kemenangan peringkat di TdF.

  Pada masa ini, beliau berkongsi rekod 34 kemenangan peringkat dengan penunggang hebat dari Belgium, Eddy Merckx. – AFP

  Mark Cavendish meraikan kejayaan di atas podium selepas peringkat ke-14 TdF, di Villars-les-Dombes, Perancis. – AP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...