Masih bertarung padam kebakaran

PEFKI, GREECE, 9 OGOS – Anggota bomba bertarung bahang panas dan asap menyesakkan nafas akibat kebakaran hutan buat hari ketujuh berturut-turut di pulau Evia, Greece hari ini, yang telah memusnahkan ratusan buah rumah dan memaksa ribuan penduduk lari meninggalkan kawasan tersebut.

Greece dan negara jiran Turki telah bergelut dengan kebakaran memusnahkan itu selama hampir dua minggu ketika rantau tersebut mengalami gelombang panas terburuk dalam masa beberapa dekad. Kebakaran hutan terus berlaku ketika laporan iklim PBB memberi amaran yang planet ini mengalami pemanasan global lebih pantas daripada yang dianggarkan sebelumnya.

Dua orang telah disahkan meninggal dunia di Greece manakala lapan di Turki, sementara puluhan lagi telah dimasukkan ke hospital. Sementara kebanyakan kebakaran telah merebak di mana-mana di Greece selama hampir dua minggu telah stabil ataupun berkurang, yang satu di hutan Evia – pulau kedua terbesar Greece selepas Crete – adalah lebih membimbangkan, dikhuatiri mencetuskan bencana dahsyat.

Pihak berkuasa hari ini meletakkan keutamaan dalam menyelamatkan kampung Kamatriades dan Galatsades kerana ‘jika kebakaran sampai ke kawasan itu, ia akan memusnahkan hutan tebal yang menjadi sukar untuk dipadamkan,” kata anggota bomba kepada agensi berita Greece, ANA.

Asap tebal dan menyesakkan nafas juga berlaku di rantau pesisir Pefki, di mana ratusan penduduk kampung telah dipindahkan menggunakan laluan laut, sementara yang lain berkumpul semula, kata pasukan pelapor AFP.

Sekitar 300 orang telah dipindahkan dari sekitar kampung itu telah menghabiskan malam mereka dalam feri yang berlabuh dekat pantai. Diselubungi jerebu di luar pesisir, sebuah kapal tentera menunggu untuk operasi pemindahan selanjutnya.

Feri itu ‘adalah hanya satu-satunya tempat di mana orang boleh mendapatkan sedikit keamanan dan keselamatan,” kata pegawai tentera, Panagiotis Charalambos kepada AFP.

Seperti kebanyakan komuniti berdekatan, Pefki ‘tidak mempunyai bekalan elektrik mahupun air,” katanya.

“Di sini, penduduk bergantung harap pada hutan, tanaman, zaitun dan pelancongan. Kini tidak ada lagi yang tinggal,” kata Louisa, seorang pesara di Pefki. – AFP

Seorang penduduk tempatan ketika memegang hos air yang kosong dalam percubaan untuk memadam kebakaran hutan yang mendekati kampung Pefki di pulau Evia pada 8 Ogos. – AFP