Masih ramai yang bermurah hati

Oleh Yusrin Junaidi, Ak Zaki Kasharan & Nurdiyanah R

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 NOV – Sumbangan terus dihulurkan oleh pelbagai pihak yang prihatin terhadap situasi semasa penularan COVID-19 di negara ini dalam sama-sama mengurangkan beban kerajaan.

Komuniti Perniagaan India di Negara Brunei Darussalam pada hari ini turut tampil menghulurkan derma berupa makanan asasi yang bernilai $14,300 kepada Kempen Sumbangan Pandu Lalu di Stadium Negara Hassanal Bolkiah.

Hadir bagi menyerahkan sumbangan berkenaan ialah ketua-ketua dan wakil dari syarikat-syarikat Komuniti Perniagaan India iaitu Samima Sdn Bhd, Sifana Sdn Bhd, Aisha Afika Sdn Bhd, Yasmin Azima Mini Mart Sdn Bhd, Raimmar Sdn Bhd, Seaseven Mini-mart Sdn Bhd, Parvati Textiles Centre dan Pertubuhan Kasih Slimmimi.

Manakala hadir bagi menerima sumbangan tersebut ialah Timbalan Setiausaha Tetap (Kebudayaan) di Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), Dr Siti Norkhalbi binti Haji Wahsalfelah.

Alumni Sekolah Menengah Sultan Muhammad Jamalul Alam 1975 (SM SMJA 75) turut prihatin dengan keperluan pesakit COVID-19 dan petugas barisan hadapan dengan menghulurkan bantuan menerusi Projek Amal Kebajikan, baru-baru ini.

Dr Siti Norkhalbi bergambar ramai bersama ketua-ketua dan wakil daripada syarikat-syarikat komuniti perniagaan India semasa penyerahan sumbangan di Stadium Negara Hassanal Bolkiah.
Pek hidangan diagihkan ke pusat pengasingan Tutong di bawah Projek Muafakat Amal MPK.
Haji Japaruddin menyampaikan sumbangan Alumni SM SMJA 75’ kepada Awang Abdul Mu’iz.

Alumni berkenaan menyumbangkan barang makanan dan minuman bagi keperluan pesakit dan petugas di pusat pengasingan melalui Pusat Operasi Kecemasan Kesihatan Pusat Pengasingan Kebangsaan (NIC HEOC), Tutong.

Sumbangan tersebut telah diserahkan oleh Haji Japaruddin bin Haji Noordin bagi pihak pengerusi Alumni SM SMJA 75’ kepada Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif NIC HEOC, Awang Abdul Mu’iz bin Haji Ibrahim.

Sumbangan juga diserahkan kepada Pemangku Penolong Pengarah Hal Ehwal Masjid, Haji Asminan bin Haji Chuchu bagi pihak ketua Pasukan Frontliners Pengurusan Jenazah, Kementerian Hal Ehwal Ugama termasuk di empat-empat daerah.

Sementara itu, lebih 600 pek hidangan telah diagihkan kepada petugas barisan hadapan sebagai sebahagian daripada Projek Muafakat Amal MPK anjuran Badan Kemajuan dan Kreatif Daerah Tutong, Sukarelawan Daerah Tutong (SUKA) dengan kerjasama Majlis Perundingan Kampung (MPK) Daerah Tutong dan Kumpulan IMPAK Penggerak Belia Daerah Tutong, baru-baru ini.

Projek yang merupakan salah satu program Tutong Care dan turut disokong oleh Jabatan Daerah Tutong itu telah mengagihkan pek hidangan ke Kompleks Sukan Tutong, Pusat Vaksinasi, Hospital Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah (PMMPMHAMB), Tutong dan dua tempat berasingan iaitu COVID-19 Holding Area Mahad (CHAM), Tutong dan COVID-19 Holding Area Sufri Bolkiah Tutong (CHAT).

Selain itu, pengagihan sumbangan turut disampaikan di Pusat Dialisis dan Balai Polis Cawangan Pekan Tutong.

Sumbangan yang diagih-agihkan adalah hasil pemberian penduduk kampung di bawah MPK Daerah Tutong dan orang persendirian.