Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Masjid 600 tahun diroboh di India

  NEW DELHI, 1 FEB – Sebuah jentolak telah merobohkan sebuah masjid berusia ratusan tahun di ibu negara India, seorang ahli jawatankuasa pengurusan bangunan itu berkata hari ini, semasa usaha merobohkan untuk mengalihkan struktur ‘haram’ dari hutan simpan.

  Ia berlaku pada masa yang sensitif di India dengan aktivis nasionalis semakin berani dalam kempen panjang mereka untuk menggantikan beberapa masjid terkemuka dengan kuil Hindu.

  Masjid Akhonji di New Delhi, yang menurut penjaganya berusia sekitar 600 tahun, adalah rumah kepada 22 pelajar yang mendaftar di sebuah sekolah berasrama penuh.

  Ia telah dirobohkan pada Selasa di hutan Mehrauli, kawasan kejiranan mewah yang dipenuhi runtuhan bangunan yang berusia berabad-abad dari penempatan sebelum Delhi moden.

  Mohammad Zaffar, ahli jawatankuasa pengurusan masjid, memberitahu AFP ia tidak menerima sebarang notis awal sebelum masjid itu dirobohkan ‘dalam kegelapan malam’.

  Beliau berkata banyak kubur di perkarangan masjid turut tercemar dan tiada sesiapa dibenarkan membawa keluar naskhah Al-Quran atau bahan lain dari dalam masjid sebelum ia dibakar.

  “Ramai tokoh kami yang dihormati dan nenek moyang saya sendiri telah dikebumikan di sana. Tiada kesan kubur sekarang,” kata Zaffar kepada AFP.

  “Beberapa runtuhan masjid dan kubur telah dikeluarkan dan dibuang ke tempat lain,” tambahnya. – AFP

  Orang ramai berkumpul berhampiran sekatan di kawasan Mehrauli di New Delhi. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...