Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Masyarakat Cina alu-alukan Tahun Naga

  Oleh Nurdiyanah R. – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 9 FEB – Pelbagai perhiasan dan dekorasi berwarna merah bersalut keemasan dilihat di sana-sini ketika masyarakat Tiongua di seluruh dunia mengalu-alukan kedatangan Tahun Naga.

  Suasana kemeriahannya turut tidak terkecuali dirasai di Negara Brunei Darussalam di mana penduduk berbangsa Cina merayakan Tahun Baharu Cina (TBC) pada 10 Februari.

  Lazimnya, mereka mengadakan rumah terbuka untuk mengeratkan lagi silaturahim dalam kalangan ahli keluarga serta sahabat handai terdekat dengan meluangkan masa bersama.

  Selain itu, perhiasan tanglung merah dalam variasi bentuk dan saiz juga dapat dilihat digantung menjadi penyeri bukan hanya di kediaman masing-masing bahkan meliputi gedung-gedung perniagaan, pejabat-pejabat dan sebagainya.

  Begitu juga pelbagai jenis bunga dan pokok limau hiasan yang berwarna terang biasanya menjadi hiasan tradisi yang sering mewarnai detik-detik kemeriahan Sambutan TBC. Lebih menyeronokkan lagi apabila masyarakat yang bukan hanya daripada bangsa Cina
  juga dilihat begitu teruja menikmati buah-buah limau mandarin yang lazimnya banyak dijual di mana-mana sebagai simbolik kedatangan hari perayaan berkenaan.

  Tanglung merah dalam variasi bentuk dan saiz biasanya menjadi tradisi yang sering mewarnai kemeriahan Sambutan TBC.

  DI SEBALIK SIMBOL NAGA

  Dalam kitaran kalendar lunar masyarakat Cina, terdapat 12 binatang telah dipilih sebagai simbol dalam TBC yang terdiri daripada tikus, lembu, harimau, arnab, naga, ular, kuda, kambing, monyet, ayam, anjing dan khinzir, yang mana setiap haiwan membawa pengertiannya yang tersendiri.

  Melabuhkan tirai tahun 2023 dengan haiwan arnab dalam zodiak Cina, sambutan ini menandakan bermulanya zodiak haiwan naga bagi 2024. Secara lazimnya, kepercayaan masyarakat Cina, Tahun Naga dipercayai membawa simbol kekuatan, kehormatan, kejayaan dan keberuntungan.

  Mereka yang meraikan perayaan tersebut begitu mengharapkan untuk dikurniakan tuah yang lebih baik daripada tahun sebelumnya dari segala aspek kehidupan termasuk kesihatan dan pendapatan.

  Bagi masyarakat Cina sendiri, hari pertama tahun baharu melambangkan titik permulaan nasib yang baharu dalam kehidupan mereka dan diraikan dengan penuh adat resam mengikut kepercayaan serta pantang larang yang diamalkan oleh nenek moyang sejak turun-temurun lagi.

  MERAH WARNA MEMBAWA TUAH

  Merah melambangkan api yang mana menurut legenda masyarakat Cina, ia boleh menghindari nasib malang dan dikaitkan dengan nasib yang baik dan kebahagiaan. Oleh itu, tidak hairanlah, warna utama yang sering ditampilkan dalam kebanyakan dekorasi secara tradisinya adalah merah dan emas di mana ia jelas cukup tidak asing lagi dalam kalangan masyarakat mereka.

  Sementara pakaian berwarna merah pula menjadi pilihan utama sewaktu sambutan memandangkan warna yang terang itu dianggap sebagai warna ceria di mana ia diyakini dapat memberikan penampilan yang ceria kepada para pemakai sekali gus memberikan masa depan yang cerah kepada mereka di sepanjang tahun.

  Berkumpul bersama insan-insan tersayang, saling bersapa dengan ungkapan Gong Xi Fa Chai pula digunakan sebagai satu ucapan sempena kehadiran TBC yang memberi makna kemakmuran dan kegembiraan yang berpanjangan. Selain itu, anak-anak kecil juga setentunya berasa teruja apabila menerima sampul merah berisi wang yang dikenali sebagai ang pau.

  KEMERIAHAN MAKAN BESAR

  Jika Hari Raya Aidilfitri atau Aidiladha yang diraikan oleh masyarakat Melayu begitu popular dengan ketupat dan rendang, bagaimana pula dengan perayaan TBC? Makan besar bersama ahli keluarga merupakan salah satu perkara yang begitu menarik dilakukan ketika menyambut perayaan berkenaan.

  Setiap hidangan istimewa tersebut disusun di atas pinggan dalam jumlah yang tidak sekata serta diletakkan di atas meja yang dihias cantik dengan lapik meja berwarna merah. Antara hidangan yang se-ring menjadi pilihan ialah Yee Sang, ikan kukus, ladu, dan pelbagai lagi yang masing-masing mempunyai simboliknya yang tersendiri.

  Oleh itu, Selamat Tahun Baharu Cina kepada semua masyarakat berbangsa Cina di mana pun berada daripada warga Media Permata. Semoga kehidupan sentiasa diserikan dengan penuh kebahagiaan dalam meniti hari-hari mendatang.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...