Masyarakat India sambut festival menuai

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 JAN – Suruhanjaya Tinggi India di Brunei Darussalam telah menganjurkan beberapa siri acara sempena bermulanya perayaan menuai di India di empat lokasi berbeza di ibu negara, hari ini.

Perayaan yang disambut penuh meriah selama empat hari di seluruh India itu dikenali dengan nama yang berbeza di bahagian kawasan yang berlainan. Festival itu merupakan perayaan tanaman baharu untuk musim bunga dengan harapan memperoleh kesihatan yang baik dan kemakmuran bagi semua orang.

Perayaan menuai juga menandakan permulaan tahun baharu kerana mulai hari ini, matahari akan memulakan pergerakannya dari hemisfera selatan ke utara.

Acara dimulakan dengan masyarakat India berganding bahu dalam membuat Rangolis yang berwarna-warni di empat lokasi berbeza di tanah air. Acara turut diselajurkan dengan pelancaran dua buah buku berjudul Soft Computing Techniques in Solid Waste dan Wastewater Management and Green Technologies for the Defluoridation of Water, hasil penulisan Penolong Profesor Kanan Universiti Teknologi Brunei (UTB), Dr Rama Rao Karri, oleh Pesuruhjaya Tinggi India ke Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Ajaneesh Kumar.

Seterusnya, acara layang-layang diadakan di Taman Mahkota Jubli Emas, ibu negara yang melambangkan kepelbagaian dan impian untuk mencapai matlamat yang lebih tinggi dalam kehidupan dengan rasa penuh keyakinan bagi mengatasi segala cabaran yang mendatang.

TYT Ajaneesh Kumar selaku tetamu kehormat acara berkenaan turut berkesempatan merakamkan selamat sejahtera, kejayaan dan kemakmuran kepada semua yang hadir meraikan perayaan juga merupakan sebahagian daripada perayaan sepanjang tahun sempena kemerdekaan India yang ke-75, Azadi ka Amrit Mahotsav.

Mereka yang hadir juga menerima snek tradisional sebelum acara berakhir.