Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Masyarakat sivil Indonesia mempersoalkan integriti pilihan raya

  JAKARTA, 13 FEB – Kebimbangan terhadap pilihan raya yang tidak adil terus memuncak dalam kalangan masyarakat sivil dan kalangan akademik pada hari ini, ditandai dengan bantahan terhadap tanggapan demokrasi yang mundur dan campur tangan negara, hanya dua hari sebelum hampir 205 juta rakyat Indonesia berdaftar pergi ke pilihan raya.

  Tempoh bertenang selama tiga hari untuk menamatkan kempen pilihan raya selama beberapa bulan adalah sunyi sepi, dengan perlumbaan tiga calon dicemari oleh pelanggaran etika serta dakwaan kecurangan dan campur tangan di peringkat tertinggi.

  Di Yogyakarta, ribuan pelajar universiti berkumpul untuk mengadakan perarakan panjang dari Universitas Gadjah Mada (UGM) di bandar itu ke persimpangan tiga hala yang terkenal di Jl. Gejayan, yang menjadi lokasi banyak perhimpunan yang diketuai oleh pelajar semasa demonstrasi Peraturan Baru 1998.

  Pergerakan itu, yang dipanggil Gejayan Memanggil, telah berusaha untuk menangani sikap Presiden Joko ‘Jokowi’ Widodo yang tidak memihak.

  Secara perlembagaan dilarang bertanding untuk penggal ketiga, Jokowi dan sekutu politiknya dalam kerajaan telah menghadapi tuduhan menyalahgunakan kuasa negeri untuk menyokong sokongan kepada calon pilihan raya Prabowo Subianto, bekas pesaing yang digandingkan dengan anak lelaki sulung Presiden, Gibran Rakabuming Raka walaupun keputusan mahkamah kontroversi.

  “Permainan kotor dalam pilihan raya umum 2024 mesti berdepan dengan pembangkang yang keras, kerana jelas ia telah didalangi oleh Jokowi dan dilakukan secara sistematik dan secara besar-besaran,” kata penganjur protes itu dalam catatan Instagram pada hari Ahad mengadakan perhimpunan untuk demonstrasi.

  Pelbagai media tempatan melaporkan bantahan serupa diadakan di hadapan pejabat lapangan gabenor Jawa Tengah di Semarang pada kelmarin, serta di Tasikmalaya di Jawa Barat dan Ambon, Maluku.

  Sebelum itu, aktivis mahasiswa dari Universitas Indonesia berdemonstrasi di hadapan pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya Umum (KPU) cawangan Jakarta Pusat pada Jumaat, manakala sejumlah mahasiswa dari Universitas Trisakti dan Universitas Veteran Pembangunan Nasional berhimpun di hadapan Istana Presiden pada hari Rabu lalu. – ANN/The Jakarta Post

  Seorang pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya Umum (KPU) menyemak kertas undi pilihan raya presiden di gudang logistik di Dewan Sukan Cempaka Putih di Jakarta Pusat pada 5 Februari 2024. – ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...