Matahari mampu musnah koronavirus dengan cepat

WASHINGTON, 24 APRIL – Koronavirus baharu akan cepat dimusnahkan melalui matahari, menurut penyelidikan baharu yang diumumkan oleh pegawai kanan Amerika Syarikat (AS) hari ini, walaupun kajian itu belum lagi diumumkan dan masih menunggu penilaian luaran.

Penasihat Teknologi dan Sains Jabatan kepada setiausaha Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, William Bryan memberitahu para wartawan di Rumah Putih bahawa saintis-saintis kerajaan telah mendapati sinaran ultra ungu mempunyai impak kuat terhadap patogen, memberi harapan yang penularan wabak tersebut mungkin berkurang pada musim panas.

“Mengikut pemerhatian kami hingga kini kesan kuat cahaya matahari nampaknya telah membunuh virus tersebut, sama ada di permukaan atau di udara,” katanya.

“Kami telah menyaksikan kesan serupa pada kedua-dua suhu dan kelembapan, di mana peningkatan suhu dan kelembapan atau kedua-duanya sekali kurang merangsang pertumbuhan virus.”

Namun kajian itu belum lagi disiarkan oleh penguji kaji, menjadikan ia sukar bagi pakar-pakar bebas untuk memberi komen tentang sejauh mana kukuhnya metodologi tersebut.

Sudah lama diketahui sinaran ultra ungu mempunyai kesan pensterilan, kerana radiasi memusnahkan material genetik virus dan keupayaannya untuk mereplikakan.

Persoalan utama, bagaimanapun, apakah intensiti dan jarak gelombang sinaran UV digunakan dalam eksperimen dan adakah ia menyerupai tepat keadaan cahaya semula jadi pada musim panas.

“Ia sesuatu yang baik untuk mengetahui bagaimana ujian itu dijalankan, dan bagaimana keputusan itu diukur,” kata pengerusi sains biologi di Texas A&M Universiti Texarkana, Benjamin Neuman memberitahu AFP. – AFP

Seorang lelaki duduk berjemur di bawah terik matahari di taman Volkspark Wilmersdorf di Berlin pada 19 April. Menurut penyelidikan baharu, matahari dapat memusnahkan koronavirus dengan cepat. – AFP