Matsuyama dambakan kemenangan Jelajah PGA

INZAI, JEPUN, 24 OKT – Hideki Matsuyama berjaya memenuhi cita-citanya untuk memenangi acara Jelajah PGA di halaman sendiri di Jepun apabila mencecah lubang ke-72 untuk melakar kemenangan hebat di Kejohanan Zozo hari ini.

Juara Masters AS itu melakar kemenangan dengan pukulan terhebat minggu ini, membuat pukulan 250 untuk mendapatkan eagle par lima di lubang ke-18 di Accordia Narashino Country Club, di luar Tokyo.

Matsuyama membuat pukulan 15 kaki dengan sorakan gembira daripada 5,000 peminat memberi sokongan disekeliling padang dan meraikan kemenangan ketika dia melengkapkan pusingan akhir 65 yang menakjubkan untuk kemenangan lima pukulan ke atas pemain AS, Cameron Tringale.

“Ia merupakan salah satu matlamat terbesar saya untuk menang di hadapan penyokong Jepun di negara ini. Saya sangat gembira kerana saya dapat mencapainya,” kata Matsuyama, yang menamatkan perlawanan dengan 15 bawah par dengan keseluruhan 265.

Bagi Matsuyama, pemenang utama lelaki pertama Jepun, itu adalah kejayaan Jelajah PGA ketujuhnya dan menebus kekecewaan besar kerana gagal memenangi pingat di Sukan Olimpik pada musim panas ini.

Matsuyama telah mengetepikan Tiger Woods sehingga ke Kejohanan Zozo yang julung kali diadakan di Narashino Country Club pada 2019 ketika pemenang utama 15 kali itu meraih kemenangan Jelajah PGA ke-82 yang menyamai rekod.

Matsuyama berjanji kepada peminatnya bahawa dia akan kembali tahun depan dan menang.

Dia telah menepati janjinya, walaupun ia mengambil masa 12 bulan lebih lama daripada yang dijangkakan kerana Kejohanan beralih ke California tahun lalu disebabkan pandemik COVID-19. – AFP

Reaksi pemain golf Jepun, Hideki Matsuyama meraikan ketika membuat pukulan kemenangan di lubang ke-18 dalam pusingan akhir Kejohanan PGA ZOZO di Narashino Country Club di Inzai. – AFP