Matsuyama sedia hadapi Jelajah PGA AS di Jepun

TOKYO, 28 SEPT – Juara Kejohanan Masters, Hideki Matsuyama akan beraksi di Kejuaraan Zozo Jelajah PGA AS di Jepun bulan hadapan, menurut kenyataan dikeluarkan oleh penganjur, yang turut disertai oleh pemain-pemain handalan termasuk pemenang pingat emas Sukan Olimpik, Xander Schauffele dan Collin Morikawa.

Matsuyama menamatkan kejohanan di tempat kedua di belakang Tiger Woods pada edisi sulung 2019 – acara Jelajah PGA AS pertama di Jepun – yang dipindahkan ke California tahun lalu disebabkan oleh koronavirus.

Matsuyama akan disertai oleh pemenang Olimpik Tokyo dan juara kejohanan utama dua kali, Morikawa di Accordia Golf Narashino Country Club di Chiba, timur Tokyo, dan Tommy Fleetwood serta Rickie Fowler turut disenaraikan dalam 78 pemain yang bersaing.

Kejuaraan Zozo bakal dilangsungkan pada 21 hingga 24 Oktober, merupakan satu-satunya kejohanan yang bertahan bagi Jelajah PGA AS ‘Asian Swing’ selepas acara di China dan Korea Selatan terpaksa dibatalkan ekoran pandemik.

“Bermain di tempat sendiri sentiasa menjadi satu perkara yang menyenangkan kerana selalunya saya bersaing di Amerika Syarikat,” kata Matsuyama, yang menjadi pemain pertama dari Jepun menjuarai Kejohanan Masters pada April lalu.

“Menjadi satu-satunya pemain kejohanan Jelajah PGA di Jepun, saya menaruh harapan untuk menjadi pemain golf Jepun pertama untuk memenangi acara ini dan saya akan memberikan segalanya untuk mencabar kemenangan.”

Kejuaraan Zozo dilancarkan pada 2019, dengan aksi Woods berjaya menarik ramai peminat.

Pemenang kejohanan utama 15 kali itu menamatkan saingan berada tiga pukulan di hadapan Matsuyama, sementara Rory McIlroy menduduki tangga ketiga.

Pemenang tahun lalu, di Sherwood Country Club, Thousand Oaks, Patrick Cantlay menamatkan saingan mendahului satu pukulan di hadapan Jon Rahm dan Justin Thomas. – AFP

Gambar fail Hideki Matsuyama semasa menyarung jaket hijau selepas menjuarai Kejohanan Masters April lalu. – AP