Matuidi tinggalkan gergasi Itali

MILAN, 13 OGOS – Pemenang Piala Dunia, Blaise Matuidi akan meninggalkan Juventus secara persetujuan bersama selepas tiga tahun berada di kelab itu, juara Itali mengumumkan kelmarin.

Matuidi, 33, menyertai kelab gergasi Turin dari Paris Saint-Germain pada tahun 2017 dan mempunyai baki kontrak selama setahun lagi.

Dilaporkan pemain tengah itu akan beraksi di Amerika Syarikat untuk menyertai pasukan David Beckham di Major League Soccer bersama kelab Inter Miami.

“Blaise Matuidi dan Juventus telah mengucapkan selamat tinggal dengan persetujuan bersama kontrak pemain itu,” menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Juventus.

“Semasa menyarung jersi ini, dia berjuang dan bermain dengan sepenuh jiwa setiap kali turun beraksi; memberikan tekanan secara konsisten ke atas pihak lawan, mematahkan larian dan sering kali merebut kembali bola”.

Pemain Perancis, Blaise Matuidi akan meninggalkan Juventus secara persetujuan bersama selepas tiga tahun bersama kelab itu. – AP

Matuidi, yang bermain dalam perlawanan final Piala Dunia 2018 apabila Perancis menewaskan Croatia 4-2, memenangi kejuaraan Serie A sebanyak tiga kali, menjulang Piala Itali sekali dan menjuarai Piala Super Itali bersama Juventus.

Dia turut memenangi kejuaraan Ligue 1 semasa enam tahun bersama PSG, yang sebelum ini bermain untuk kelab Perancis, Troyes dan Saint Etienne.

Matuidi bermain 98 perlawanan untuk Juventus di Serie A dan 113 perlawanan dalam kesemua kejohanan, berada di tempat kedua di belakang penyerang Argentina, Paulo Dybala (134).

Dia membantu Juventus memenangi kejuaraan Serie A kali ke sembilan berturut-turut pada musim ini.

Tetapi kegagalan kelab untuk mara dari pusingan 16 terakhir telah menyebabkan pemecatan jurulatih, Maurizio Sarri selepas semusim bersama kelab. Dia telah digantikan oleh bekas pemain Juventus dan bintang Itali, Andrea Pirlo.

“Menjadi sebahagian daripada keluarga Juventus adalah satu mimpi menjadi kenyataan, satu penghormatan,” tulis Matuidi di Instagram.

“Saya menemui institusi yang hebat, rakan sepasukan yang merupakan lebih dari sekadar kawan.

“Saya akan sentiasa menjadi peminat nombor satu, atau angka 14. Terima kasih Juventus.”- AFP