Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Mauricio Pochettino tinggalkan Chelsea setelah mengurusnya setahun

  LONDON, 22 MEI – Mauricio Pochettino telah meninggalkan Chelsea dengan persetujuan bersama, kata kelab Liga Perdana Inggeris itu, semalam.

  Pochettino hanya menghabiskan satu musim sebagai pengurus di Stamford Bridge dan mengharungi kempen bermasalah di mana beliau gagal untuk memastikan kelayakan ke Liga Juara-Juara.

  “Bagi pihak semua orang di Chelsea, kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Mauricio atas perkhidmatannya musim ini. Beliau akan dialu-alukan kembali ke Stamford Bridge pada bila-bila masa dan kami mendoakan yang terbaik untuknya dalam kerjaya kejurulatihan masa depannya,” kata pengarah sukan Chelsea, Laurence Stewart dan Paul Winstanley dalam satu kenyataan.

  Chelsea menduduki tempat keenam dalam kedudukan, merupakan finalis yang dikalahkan dalam Piala Liga Inggeris dan mara ke separuh akhir Piala FA.

  Bekas pengurus Paris Saint-Germain dan Tottenham, Pochettino mengambil alih musim panas lalu selepas pemilik Chelsea dari Amerika, Todd Boehly dan Clearlake Capital telah memecat Thomas Tuchel dan Graham Potter pada tahun pertama mereka.

  Walaupun Pochettino berjaya menyelamatkan musim 2023-24 dengan mendapatkan bola sepak Eropah sama ada dalam Liga Europa atau Liga Persidangan, ia merupakan satu lagi tahun yang mengecewakan bagi pasukan yang memenangi Liga Juara-Juara baru-baru ini pada 2021.

  “Terima kasih kepada kumpulan pemilikan Chelsea dan pengarah sukan atas peluang untuk menjadi sebahagian daripada sejarah kelab bola sepak ini,” kata Pochettino dalam pengumuman semalam.

  “Kelab itu kini berada pada kedudukan yang baik untuk terus mara ke hadapan dalam Liga Perdana Inggeris dan Eropah pada tahun-tahun akan datang.”

  Di bawah Boehly dan Clearlake, Chelsea telah membelanjakan kira-kira AS$1 bilion untuk perpindahan, tetapi itu tidak diterjemahkan kepada kejayaan di atas padang.

  Pochettino dijangka mengubah Chelsea menjadi pasukan yang mampu mencabar kejuaraan Liga Perdana Inggeris sekali lagi. Kelab London barat itu memenangi divisyen teratas England lima kali di bawah bekas pemilik Roman Abramovich. – AP

  Pengurus Chelsea, Mauricio Pochettino bercakap kepada media semasa sidang media di Stadium Stamford Bridge di London, pada 7 Julai 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...