Mayat pendaki ditemui di gunung Illimani

LA PAZ, BOLIVIA, 7 SEPT – Mayat seorang lelaki warga Amerika Syarikat yang maut semasa mendaki salah satu gunung tertinggi di Bolivia tiba di ibu negara itu semalam selepas usaha mencari selama dua hari.

Pekerja menyelamat berkata Daniel Granberg, 24, meninggal dunia di atas gunung Illimani. “Kami menemui Daniel tidak bernyawa, terduduk di kemuncak. Paru-parunya gagal bertahan, dia tidak dapat bangun untuk meneruskan pendakian,” kata Sergio Condori Vallejos, pemandu gunung yang bekerja dengan Pasukan Menyelamat Andes Bolivia yang mengetuai usaha mencari tersebut.

Condori berkata Granberg meninggal dunia pada altitud 6,216 meter pada hari kedua trek di gunung, pemandangan ikonik dari ibu negara Bolivia, La Paz. Dia berada di jalan paling panjang dan paling sukar di gunung, yang membabitkan pendakian sekurang-kurangnya dua daripada kemuncak.

Granberg telah tiba di Bolivia dua bulan lalu dan telah mendaki beberapa kemuncak lain. Dalam perjalanannya mendaki Illimani, dia diiringi dua pemandu yang mendapatkan bantuan daripada anggota menyelamat, yang memerlukan dua hari untuk membawa turun mayat dari gunung.

Mayatnya dibawa ke rumah mayat di sebuah hospital di La Paz, menurut anggota jabatan bomba tempatan. – AFP

Gambar serahan Jean Granberg menunjukkan anaknya Daniel Granberg (kanan) bergambar dengan pemandunya ketika mendaki Huayna Potosi berhampiran La Paz, Bolivia. – AP