Mayer positif COVID-19, batal bertanding di Las Vegas

AMERIKA SYARIKAT, 8 JUN – Petinju lightweight Junior, Mikaela Mayer telah disahkan positif COVID-19 dan tidak akan bertanding dalam acara kejohanan utama tinju di Las Vegas sejak penularan wabak COVID-19.

Mayer mengumumkan ujian positifnya itu di media sosial semalam, dua hari sebelum pertarungannya yang dijadualkan menentang Helen Joseph dalam pertunjukan Top Rank di MGM Grand Garden Arena esok.

Mayer (12-0, 5 KO) adalah bekas atlet Olimpik Amerika Syarikat (AS) dan bintang yang semakin meningkat di bahagian 130 paun. Mayer tidak mengalami sebarang simptom jangkitan, tetapi dia positif mendapat virus itu pada hari Sabtu, katanya.

“Selebihnya pasukan saya diuji negatif dan semuanya dalam keadaan sihat,” kata Mayer.
“Saya sangat berharap dapat membawa kembali tinju untuk anda semua dan saya telah mengecewakan diri sendiri, pasukan saya, penyokong saya dan lawan saya.”

Mayer dijadualkan menghadapi Joseph dalam pertarungan 10 pusingan ketika dia bersiap untuk meraih gelaran juara dunia akhir tahun ini.

Mikaela Mayer (kanan) ketika memberi tumbukan kepada Lizbeth Crespo dalam pertandingan tinju di Las Vegas. Petinju lightweight Junior, Mayer positif COVID-19 dan telah ditarik dari acara utama Las Vegas. – AP

Pembatalan pertarungan itu adalah yang kedua dalam tiga bulan untuk Mayer, yang tidak bertarung sejak Oktober kerana atas kerelaannya sendiri. Dia dijadualkan bertarung menentang Melissa Hernandez di New York di bawah rancangan yang menampilkan Michael Conlan pada bulan Mac lalu sebelum wabak itu memaksa pembatalannya.

“Setelah dua kali menghadapi kesukaran, tidak dapat masuk ke gelanggang kedua kali, anda dapat membayangkan betapa kecewanya saya,” kata Mayer.

“Namun, protokol ini dibuat demi keselamatan dan lebih penting untuk menjaga kesihatan dan kesejahteraan pasukan saya dan orang ramai”

Suruhanjaya Atletik Nevada mewajibkan protokol kesihatan dan keselamatan yang ketat apabila membenarkan kembalinya sukan tinju akhir bulan lalu. UFC telah mengikuti prosedur sekatan dan langkah-langkah keselamatan di dua pertunjukannya di gim di kampus korporatnya dan Top Rank telah melakukan perkara sama dalam rancangannya untuk mengadakan dua pertunjukan tinju pada minggu akan datang.

Pertunjukan Selasa ini akan diketuai oleh juara WBO yang tidak pernah tewas dan Olimpik AS, Shakur Stevenson menentang Felix Caraballo dari Puerto Rico. – AP