Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  McIlroy letak jawatan Lembaga Jelajah PGA

  LOS ANGELES, 15 NOV – Bintang golf Rory McIlroy telah meletakkan jawatan dari Lembaga Jelajah PGA untuk memberikan tumpuan kepada permainannya dan meluangkan lebih banyak masa dengan keluarganya, menurut beberapa laporan media Amerika Syarikat (AS) kelmarin.

  The New York Times memetik kenyataan daripada Pesuruhjaya Jelajah PGA, Jay Monahan dan Pengerusi Lembaga, Edward Herlihy, yang mengesahkan keputusan McIlroy untuk berundur.

  “Memandangkan masa dan usaha luar biasa yang McIlroy dan semua pengarah pemainnya telah melabur dalam jelajah sepanjang tempoh transformasi yang belum pernah berlaku sebelum ini dalam sejarah, kami pastinya memahami dan menghormati keputusannya untuk berundur untuk memberikan tumpuan kepada permainannya dan keluarganya,” kata Monahan dan Herlihy dalam kenyataan itu.

  Peletakan jawatan McIlroy adalah satu lagi tanda krisis yang melanda golf sejak kemunculan litar golf LIV yang dibiayai oleh Arab Saudi tahun lalu.

  Pemenang utama empat kali berusia 34 tahun itu sebelum ini merupakan salah satu sekutu paling kuat Jelajah PGA semasa pertelingkahan sengit dengan LIV, yang dilaporkan menolak tawaran besar untuk menyertai siri yang banyak menghabiskan wang itu.

  Walau bagaimanapun, McIlroy adalah antara pemain yang terkejut pada bulan Jun apabila Jelajah PGA mengumumkan penubuhan syarikat bersama dengan jurubayar gaji LIV dari Arab Saudi, sekali gus menamatkan pertikaian itu.

  McIlroy kemudiannya mendedahkan bahawa dia tidak mempunyai pengetahuan tentang perbincangan yang membawa kepada kerjasama antara Jelajah PGA dan Dana Pelaburan Awam Arab Saudi. – AFP

  Rory memerhati dari litar sebelum permulaan perlumbaan kereta Formula Satu Grand Prix AS. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...