Media sosial disekat, Trump lancar platform komunikasi

WASHINGTON, 5 MEI – Bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump melancarkan platform dalam talian untuk berkomunikasi dengan penyokongnya, beberapa bulan selepas banyak akaun media sosialnya disekat kerana didakwa digunakan untuk menyebarkan penipuan pilihan raya.

Dikenali “Dari Meja Donald J. Trump,” platform itu menyamai Twitter, dan Facebook.

Twitter dan Facebook menyekat Trump menghantar mesej selepas rusuhan di bangunan Capitol 6 Januari kerana dituduh menghasut, lapor agensi berita Xinhua.

Laman web itu mengandungi catatan yang diarkibkan sejak 24 Mac, terbaharu, bertarikh Selasa, video yang mengecam Twitter kerana menyekat Trump.

Platform ini merangkumi butang untuk penyokong menyukai atau berkongsi kandungannya di Facebook dan Twitter. Penyokong juga boleh mengklik butang pemberitahuan apabila Trump menghantar mesej.

Facebook dan Twitter menjadi dua platform utama Trump dalam dua kempen pilihan raya 2016 dan 2020. Larangan media sosial itu menghadkan cara Trump untuk berkomunikasi dengan penyokong, wartawan dan menghantar kenyataan media melalui e-mel.

Lembaga Pengawasan Facebook pada Rabu dijadual akan menentukan sama ada larangan itu kekal atau ditamatkan.

Berikutan kekalahan Trump kepada Presiden Joe Biden dalam pilihan raya 2020, spekulasi tersebar luas mengenai pengumuman Parti Republik untuk kempen presiden 2024. – Bernama