Melbourne berdepan sekatan lebih ketat

MELBOURNE, 6 OGOS – Bandar raya kedua terbesar Australia, Melbourne telah memulakan sekatan lebih ketat di negara itu hari ini, mencetuskan kegelisahan dan kekeliruan baharu terhadap peraturan yang lebih sukar.

Jalan-jalan di Melbourne kelihatan lengang kerana perniagaan terpaksa ditutup di bawah peraturan sekatan baharu COVID-19 yang dijangka dilaksanakan selama enam minggu.

Sekatan kali kedua untuk bandar Victoria bermula pada awal bulan Julai tetapi peraturan tambahan berkuatkuasa semalam, yang memerlukan ratusan ribu orang berkurung di rumah.

Penduduk masih dibenarkan keluar pada waktu siang untuk bersenam dan makan, atau bekerja jika perlu.

Perdana Menteri Scott Morrison memberi amaran bahawa sekatan terbaharu akan menelan kos ekonomi Australia sehingga AS$9 bilion dan mendorong kadar pengangguran kembali kepada 13 peratus setelah sedikit pemulihan.

Dia juga mengatakan sokongan kesihatan mental tambahan akan diberikan untuk warga Australia yang mengatasi tekanan, kegelisahan dan ketegangan akibat sekatan.

“Tidak dapat berhubung dengan rakan dan orang tersayang, keprihatinan mengenai pekerjaan, semua ini membawa kesan buruk,” kata Morrison.

Walaupun seluruh Australia terus melihat hanya sebilangan kecil jangkitan baharu setiap hari, Melbourne dengan penduduknya sekitar lima juta masih mencatat ratusan kes baharu setiap hari. Semalam, Australia menyaksikan hari wabak paling teruk, dengan 15 kes kematian dan mencatatkan 725 kes baharu di Victoria sahaja.

Australia setakat ini mencatatkan hampir 20,000 kes COVID-19 dan 255 kematian. – AFP

Seorang wanita menyeberangi jambatan Sungai Yarra di pusat perniagaan Melbourne. Bandar kedua di Australia, Melbourne memasuki sekatan enam minggu yang lebih ketat pada 6 Ogos, mencetuskan kegelisahan dan kekeliruan. – AFP