Melbourne denda pemain Pokemon, pelanggan KFC

MELBOURNE, 15 JULAI – Penggemar permainan Pokemon GO dan pelanggan KFC adalah antara ratusan individu yang didenda sejak Melbourne mengenakan semula lockdown gelombang kedua koronavirus, kata polis hari ini.

Kira-kira lima juta orang di dan sekitar bandar kedua terbesar di Australia telah diperintahkan untuk sentiasa berada di rumah sejak minggu lalu selepas jangkitan koronavirus semakin meningkat. Dalam tindakan keras terhadap pelanggar peraturan, polis di negara bahagian Victoria telah mengenakan denda kepada lebih 500 individu dalam tempoh enam hari, berjumlah Aus$902,000 (AS$631,000).

Di antara mereka adalah dua lelaki yang ditahan bermain Pokemon GO di dalam kereta mereka di tempat letak kereta, satu kumpulan yang mengaku ‘mengecas telefon mereka’ di rumah rakannya, dan seorang lelaki yang duduk menikmati makanannya di premis KFC dan enggan untuk beredar dari premis itu.

Ia berlaku hanya beberapa hari selepas satu kumpulan didenda Aus$26,000 ketika pesta yang diadakan di rumah mereka dikesan selepas makanan dari KFC yang mereka pesan dalam kuantiti yang banyak mendatangkan kecurigaan.

“Kami sedang memantau dan menumpukan kepada acara pesta dan perjumpaan yang sedang berlangsung,” kata pemangku penolong pesuruhjaya polis Rick Nugent.

Penduduk Melbourne hanya dibenarkan meninggalkan rumah mereka untuk bekerja, belajar, rawatan perubatan atau bersenam, atau membeli barang keperluan. Kira-kira 1,500 kes telah dicatat sejak lockdown bermula ketika bandar itu mengalami peningkatan jangkitan dalam masyarakat, dengan kluster baharu muncul di taman perumahan awam, rumah jagaan dan sebuah sekolah. – AFP