Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

Melestarikan warisan kuih-muih tradisi

-

Oleh Nurdiyanah R.

Bak kata peribahasa ‘Tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas’, begitulah kehebatan kuih-muih tradisi meskipun zaman silih berganti dan juga perubahan terhadap pelbagai kulinari di negara ini yang semakin berkembang mengikut arus kemodenan bak cendawan tumbuh selepas hujan.

Jika tiada yang lama, tiada yang baharu, itulah yang betapa istimewanya kulinari tradisi Melayu kita yang setentunya memiliki kepelbagaian dan keunikan yang tersendiri untuk menjadi suatu warisan budaya yang seharusnya dipertahankan dan diperkembangkan serta diperjuangkan oleh masyarakat di negara ini.

Mempertahankannya adalah menjadi tanggungjawab bersama, di mana ungkapan sebegitu kedengaran cukup mudah, namun hakikatnya untuk mengekalkan dan mempertahankan sesuatu warisan itu agar tidak dihakis oleh arus kemodenan memang sukar tanpa sebarang usaha yang gigih daripada semua pihak.

Wajid Jawa sebagai kuih warisan

Tak lapuk ditelan zaman, begitulah istimewanya Wajid atau Wajik Jawa yang merupakan salah satu produk makanan sejenis kuih yang diwarisi turun-temurun dari zaman dahulu lagi sehinggalah ke hari ini yang sekali gus memberi simbol kulinari khas istimewa di Daerah Temburong.

Sejenis kuih yang berasaskan bahan-bahan utama daripada adunan beras Jawa, gula dan kelapa dan dimasak dan hasilnya dibungkus menggunakan daun nyirik sehingga berbentuk empat segi memanjang seakan sama besarnya dengan jari manis. Selain Wajid Jawa, ia juga mempunyai beberapa perisa lain seperti durian, ubi manis, ubi keladi dan labu.

Wajid merupakan sejenis kuih yang diwarisi turun-temurun dari zaman dahulu lagi sehinggalah ke hari ini.
Kuih Bikang dimasak sama seperti kita membuat hidangan tumpi.
Kuih Sumbui-sumbui menggunakan bahan-bahan asas terdiri daripada adunan tepung beras dan pisang yang telah dikisar atau dilenyek sehingga lumat dan kemudian digaul rata dalam air panas serta sedikit garam dan gula.

Menariknya, kuih penyaram turut dipelbagaikan dengan adanya perisa durian putih.

Keunikan kuih penyaram berperisa durian putih

Sementara itu, siapa tidak mengenali salah satu jenis kuih tradisi Melayu iaitu Kuih Penyaram yang kebiasaanya berwarna coklat dengan berbentuk seakan-akan ‘UFO’ dengan
teksturnya yang lembut dan rangup di tepinya.

Menggunakan bahan-bahan utama antaranya tepung beras, tepung gandum, gula pasir, gula Melaka dan air serta minyak untuk menggoreng itu semakin menarik lagi apabila kita dapat menyaksikan kepelbagaian rasa sentuhan darinya seperti kuih penyaram berperisa durian putih.

Tumpi versi Melayu Kedayan

Mengimbas kembali kenangan penulis berkunjung di salah sebuah perhimpunan puak Melayu Kedayan di Kampung Jerudong suatu ketika dahulu, bagaikan peluang keemasan apabila berpeluang menyelami keindahan kuih tradisi nenek moyang mereka.

Salah satu kuih tradisi puak Melayu Kedayan yang dilihat seakan-akan hampir pupus dalam pengetahuan generasi kini ialah kuih Bikang. Bahan-bahan asasnya terdiri daripada adunan kisaran tepung beras dan kepala parut yang telah dikisar halus kemudian digaul rata dalam air panas secukupnya serta sedikit garam.

Setelah adunan tersebut digaul sehingga sebati, maka letakkanlah adunan dalam anggaran satu senduk sudu besar itu dimasak secara digoreng di atas pembakar dengan menggunakan api yang sederhana iaitu sama seperti apabila kita membuat hidangan tumpi.

Apabila adunan yang digoreng dalam tekstur yang tidak terlalu lembut dan juga keras maka menandakan ia telah siap untuk dinikmati. Hidangan yang sesuai dinikmati untuk sarapan pagi mahu pun minum petang, lebih enak lagi apabila dicicah bersama susu manis ketika masih panas.

Kuih Sumbui-sumbui unik dan lazat

Salah satu kuih tradisi yang terlihat unik turut diketengahkan ialah Kuih Sumbui-sumbui. Dikenali dengan nama Sumbui-sumbui disebabkan kuih berkenaan disaluti luaran dengan tumbuhan Sumbui-sumbui. Manakala bahan-bahan utamanya terdiri daripada adunan tepung beras dan pisang yang telah dikisar atau dilenyek sehingga lumat dan kemudian digaul rata dalam air panas serta sedikit garam dan gula.

Kemudian masukkan gabungan adunan yang sudah sebati itu ke dalam setiap tumbuhan Sumbui-sumbui berupa acuan kecil yang telah dicuci sehingga bersih dan dikeringkan pada sebelumnya dan dimasak secara kukus.

Oleh yang demikian, adalah menjadi harapan kita di negara ini sebagai pelapis bangsa Melayu sendiri untuk sama-sama berjuang memartabatkan kulinari asli warisan Melayu dari semasa ke semasa, baik secara persendirian mahu pun perniagaan.

Hal ini begitu penting disemai agar khazanah budaya bangsa ini akan terus diingati dan diperkenalkan serta sentiasa memenuhi cita rasa orang lama dan generasi muda di negara ini dan sekali gus dikenali di mata dunia. Segalanya adalah tanggungjawab kita bersama untuk bersatu supaya tidak pupus ditelan zaman.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -