Memoir John Rabe sebagai Wira Nanjing

NANJING – Selama beberapa dekad, John Rabe yang lahir di Hamburg menjadi nama yang tidak asing di Nanjing, sebuah kota China yang berjarak ribuan kilometer dari Jerman yang mengalami trauma akibat pembunuhan beramai-ramai semasa Perang Dunia Kedua.

Kira-kira 20,000 orang mengunjungi kediaman bekas ahli perniagaan Jerman setiap tahun di pusat bandar Nanjing, ibu kota Wilayah Jiangsu China timur. Bangunan bergaya Barat dua tingkat itu kini menjadi muzium sempena memperingati mendiang Rabe.

Pengunjung tertarik dengan kisah yang tidak dapat dilupakan tentang bagaimana Rabe dan puluhan orang asing lain telah menubuhkan Zon Keselamatan Nanjing, mengambil dan menyelamatkan lebih dari 200,000 orang Cina semasa pembunuhan beramai-ramai mengerikan oleh tentera Jepun yang menyerang pada akhir tahun 1930an.

Wira Nanjing

Pada 13 Disember 1937, tentera Jepun menawan Nanjing. Dalam enam minggu berikutnya, mereka membunuh lebih dari 300,000 orang awam China dan tentera yang tidak bersenjata dalam salah satu peristiwa Perang Dunia Kedua yang paling kejam, yang dikenali sebagai Pembunuhan Nanjing.

Dianggap sebagai ‘Oskar Schindler of China,’ Rabe, wakil perniagaan Siemens, mempertaruhkan nyawanya untuk menyelamatkan orang Cina yang tidak dapat melarikan diri.

Kediaman bekas ahli perniagaan Jerman di pusat bandar Nanjing, John Rabe yang kini menjadi muzium untuk mengenangnya. – Xinhua
John Rabe dan isterinya berdiri di depan bangunan utama No.1 Xiaofenqiao di Nanjing, Wilayah Jiangsu, timur China. – Xinhua
Thomas Rabe (kiri), seorang doktor di Hospital Universiti Heidelberg, Jerman dan isterinya (kanan) bergambar ramai ketika menerima sumbangan perubatan yang dibekalkan Dewan Peringatan Korban dalam Pembunuhan Nanjing oleh Penjajah Jepun, dari kakitangan kedutaan China di Jerman. – Xinhua
John Rabe bergambar di pintu masuk tempat perlindungan serangan udara di No.1 Xiaofenqiao di Nanjing. – Xinhua

Rabe dan beberapa orang asing lain menubuhkan zon keselamatan antarabangsa yang menempatkan lebih daripada 20 tempat perlindungan. Halamannya sahaja menyembunyikan dan melindungi lebih daripada 600 orang Cina.

“Dia pernah melihat beberapa tentera Jepun menyeret beberapa wanita Cina ke sebuah rumah dan berusaha untuk memperkosa mereka. Mengabaikan keselamatannya sendiri, Rabe terus ke depan, menarik tentera Jepun dari belakang dan mengusir mereka keluar dari rumah,” kata Jing Shenghong, seorang profesor sejarah di Universiti Normal Nanjing.

Ketika Rabe dipanggil kembali ke Jerman pada awal tahun 1938, dia membawa buku dairi 10 jilid yang mencatat kekejaman penjajah Jepun.

Pada 14 Disember 1937, Rabe menulis, “Untuk setiap 100 hingga 200 meter yang dilalui oleh kereta kami, kami akan melihat beberapa mayat di sepanjang jalan, semuanya adalah orang awam …”

Buku dairi Rabe diperkenalkan kepada orang ramai oleh cucunya pada tahun 1996, lebih dari 40 tahun selepas kematiannya. Ia menjadi sumber sejarah penting dalam kajian pembunuhan beramai-ramai. Selepas itu, jasanya menjadi terkenal di seluruh China.

Semasa menyampaikan peringatan negara untuk Hari Peringatan Nasional pertama bagi Korban Pembunuhan Nanjing pada tahun 2014, Presiden China Xi Jinping mengucapkan

terima kasih kepada orang asing termasuk John Rabe yang melindungi penduduk Nanjing dan mencatat kekejaman penjajah Jepun walaupun berisiko.

“Orang-orang Cina tidak akan melupakan semangat kemanusiaan mereka dan tindakan berani dan baik,” kata Xi.

Untuk menghargai kenangan Rabe, pelbagai pameran diadakan di seluruh China. Pada bulan September 2019, sebuah pameran mengenai Rabe dibuka di Muzium Perang Penentangan Rakyat China Terhadap Keganasan Jepun di Beijing.

Sebanyak 151 foto bersejarah dipamerkan di pameran itu, yang memperincikan tentang keluarga Rabe, kehidupannya di China dan sumbangannya dalam hubungan China-Jerman.

Tanggal 5 Januari tahun ini adalah ulang tahun kematian Rabe ke-70. Pada hari itu, banyak orang Cina yang bekerja atau tinggal di Jerman datang untuk memberi penghormatan kepada Rabe di sebuah perkuburan di Berlin, di mana mereka meletakkan bunga, membersihkan batu nisan dan berkabung untuk sahabat Cina ini.

“Tujuh puluh tahun kemudian, banyak orang masih berkumpul di kubur Rabe untuk mengenang dia. Apabila seorang lelaki melakukan sesuatu yang besar, orang tidak akan melupakannya,” kata Ju Zhengji, seorang pelajar doktor falsafah sejarah China di Free University of Berlin.

Ikatan yang tidak boleh dipisahkan

Rabe tiba di China pada tahun 1908 pada usia 26 tahun. Sebilangan keturunannya dilahirkan di China. Dia dan keluarganya telah tinggal di bandar-bandar Beijing, Tianjin dan Nanjing selama hampir 30 tahun.

Selama lapan dekad yang lalu, keluarga Rabe telah mengekalkan ikatan yang tidak dapat dipisahkan dengan China.

Pada 2 September 2015, China menganugerahkan pingat kepada 30 veteran dan orang awam China dan asing yang berjuang untuk China pada Perang Dunia Kedua, sebagai sebahagian daripada perayaan negara itu yang menandakan ulang tahun ke-70 kemenangannya dalam Perang Penentangan Rakyat China terhadap Keganasan Jepun.

Thomas Rabe, cucu Rabe, menerima pingat di Beijing. Dia mengatakan bahawa penghargaan ini adalah milik datuknya.

Awal tahun ini ketika pandemik COVID-19 sedang menular di Jerman, Thomas Rabe, seorang doktor di Hospital Universiti Heidelberg, mengatakan kepada kedutaan China di sana bahawa keluarganya dan hospital-hospital tempatan kekurangan bekalan perlindungan dan ubat-ubatan. Nanjing tidak membuang masa untuk mengambil tindakan.

Dewan Peringatan Korban dalam Pembunuhan Nanjing oleh Penjajah Jepun menghampiri satu-satunya pengeluar klorokuin fosfat di China untuk membeli tablet tersebut, ubat konvensional untuk malaria tetapi dipercayai berguna dalam merawat penyakit koronavirus.

Guangzhou Baiyunshan Guanghua Pharmaceutical Co., Ltd., yang berpusat di Provinsi Guangdong China selatan, segera menyumbangkan 600 tablet klorokuin fosfat kepada Dewan Peringatan.

Jiangsu Carephar Pharmaceutical Co., Ltd. juga membantu membeli 600 botol ubat yang dapat digunakan terhadap sekurang-kurangnya 1,500 pesakit COVID-19.

“Ada pepatah lama mengatakan budi yang baik akan dibalas dengan seribu kebaikan,” kata Qin Yinlin, ketua dewan Carephar, “bahawa Rabes telah memberikan kebaikan kepada kami.” – Xinhua