Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Memperingati ulang tahun penukaran nama Bandar Brunei

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 NOV – Seramai 726 orang peserta mengambil bahagian dalam pembacaan khatam Al-Quran sempena Sambutan Memperingati Hari Ulang Tahun Penukaran Nama Bandar Brunei kepada Bandar Seri Begawan kali ke-53 bagi Tahun 2023 yang berlangsung di Masjid Omar ‘Ali Saifuddien, Bandar Seri Begawan, petang tadi.

  Hadir di majlis tersebut ialah Setiausaha Tetap (Keselamatan dan Kesejahteraan) di Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (KHEDN), Awang Salminan bin Haji Burut, selaku wakil Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri.

  Para peserta khatam terdiri daripada pegawai dan kakitangan jabatan-jabatan kerajaan, penuntut-penuntut institusi-institusi pengajian tinggi, pihak swasta, perkumpulan dan orang perseorangan.

  Bacaan khatam di majlis tersebut dipimpin oleh pelajar Institut Tahfiz Al-Quran Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Awang Muhammad Azib bin Muhammad Azim.

  Sementara bacaan takhtim dan Doa Khatam dibacakan oleh Imam Masjid Omar ‘Ali Saifuddien, Awang Mohd Hasnal bin Haji Mohammad.

  Majlis tersebut merupakan aktiviti tahunan yang diungkayahkan oleh Jabatan Bandaran Bandar Seri Begawan yang berbentuk keagamaan yang diharap dapat menambah nilai kepada Sambutan Memperingati Hari Ulang Tahun Penukaran Nama Bandar Brunei ke-53 pada tahun ini.

  Inisiatif ini adalah juga bagi memperkembangkan usaha berterusan untuk memperkukuhkan agama Islam kepada Bandar Seri Begawan dengan imej yang baik dan indah, sesuai dengan sifatnya selaku Bandar Negara Melayu Islam Beraja atau Bandar Negara Zikir.

  Turut hadir di majlis tersebut ialah ahli-ahli Majlis Mesyuarat Negara, setiausaha tetap, timbalan-timbalan setiausaha tetap, ketua-ketua jabatan dan pegawai-pegawai kanan, pegawai-pegawai dan kakitangan KHEDN dan jabatan-jabatan di bawahnya serta
  penghulu-penghulu mukim dan ketua-ketua kampung seluruh daerah.

  Awang Salminan hadir bersama tetamu lain pada majlis yang berlangsung di Masjid Omar ‘Ali Saifuddien, Bandar Seri Begawan, kelmarin. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...