Mendekati budaya dan tradisi Puak Bisaya

Oleh Lenna N.B.

 

KEHIJAUAN semula jadi yang jauh dari kesibukan ibu kota, sebuah taman yang asalnya di bina untuk ibu tercinta, kini menjadi tarikan pengunjung dari dalam dan luar negara. Taman Eco Ponies, terletak di Kampung Bang Nukat, Lamunin, Daerah Tutong sekali lagi merakamkan kenangan apabila rombongan Majlis Perniagaan BIMP-EAGA Brunei Darussalam (Brunei Darussalam BIMP-EAGA Business Council) mengunjungi ke taman tersebut baru-baru ini.

Ekspo BIMP-EAGA, Kebudayaan dan Makanan dalam Pelancongan 2017 telah dilancarkan di Airport Mall selama empat hari berturut-turut baru-baru ini yang disertai oleh negara-negara anggota, iaitu Brunei, Indonesia, Malaysia dan Filipina.

Menariknya, sebagai sebahagian daripada aktiviti ekspo tersebut, program lawatan ke Taman Eco Ponies menjadi penyeri acara, yang secara langsung memperlihatkan keindahan flora dan fauna Negara Brunei Darussalam, di samping mempamerkan pelbagai jenis sumber makanan daripada tumbuh-tumbuhan semulajadi.

Keunikan budaya Persatuan Bisaya Sarawak

Demi menjayakan aktiviti di Taman Eco Ponies, Persatuan Bisaya Sarawak telah dijemput untuk melakukan demo penyediaan makanan, iaitu menggabungkan masyarakat Bisaya dari Bambangan Beraung, Kuala Awang, Limbang, Sarawak dan Malaysia.

Persatuan Bisaya Sarawak menggayakan pakaian tradisi penuh keunikan.
Para tetamu menyaksikan demo masakan.
Antara pondok kayu di Taman Eco Ponies.

Antara tujuan utamanya adalah untuk mempamerkan keunikan masyarakat Bisaya yang masih mempertahankan masakan tradisi mereka, yang sebahagian besar bersumber kepada tumbuh-tumbuhan semula jadi, seperti memasak ayam dan ikan dalam buluh, masakan umbut rotan dan tidak kurang juga, ayam yang dimasak dalam kelapa.

“Suatu penghargaan bagi kami apabila dijemput oleh Kementerian Pelancongan Brunei serta Taman Eco Ponies bagi menyerikan acara ini. Setentunya, demo utama kami adalah makanan tradisi yang di masak dalam buluh. Apa sahaja bahan masakan seperti ayam contohnya, telah dirempah dan dimasukkan dalam buluh. “Buluh tersebut akan dibakar sehingga ia berwap menandakan bahawa ayam di dalamnya sudah masak. Walaupun telah ditelan zaman kemodenan, namun masakan tradisi dalam buluh ini masih sedap dan lazat,” jelas Nicholas Rindang, Setiausaha Persatuan Bisaya Sarawak cawangan Bambangan Beraung, Kuala Awang, Limbang, Sarawak, ketika ditemuramah oleh Media Permata.

Menurutnya, di samping mempamerkan masakan tradisi, mereka juga mempamerkan alat muzik tradisi gulingtangan yang diperbuat daripada kayu iaitu jenis kayu sedaman yang mampu menghasilkan nada bunyi yang berbeza seakan nada piano. Tidak kurang juga gendang-gendangan dan sebagainya.

“Kami terkenal dengan lagu ‘Anding’ iaitu seakan menyanyi berbalas pantun seperti budaya Brunei, bermukun. Sebalik acara berbalas pantun itu, orang ramai akan menari berjoget. Begitulah selalu kami di dalam meraikan acara-acara keraian,” tambah Nicholas Rindang.

Beliau melihat Sarawak mempunyai kaitan rapat dengan Brunei. Malah, dari segi tradisi masyarakat Bisaya Brunei dan Sarawak berkongsi budaya yang hampir sama. Justeru itu, kedatangan mereka secara tidak langsung, turut mewakili masyarakat Bisaya yang menetap di Brunei.

Antara para pengunjung yang hadir sama memeriahkan acara di Taman Eco Ponies.
Persatuan Bisaya Sarawak mempersembahkan lagu ‘Anding’, sambil menari berjoget menyerikan Taman Eco Ponies sempena lawatan rombongan BIMP-EAGA.
Nicholas Rindang, Setiausaha Persatuan Bisaya Sarawak cawangan Bambangan Beraung, Kuala Awang, Limbang, Sarawak, ketika ditemuramah oleh Media Permata.

“Mungkin bezanya dari segi percakapan sahaja. Manakala dari segi pakaian, dapat dilihat dari rekabentuk pakaian kami yang penuh dengan sulaman manik-manik.”

Menurut Nicholas, puak Bisaya sebelum ini memang tinggal dalam rumah panjang dan berdekatan dengan hutan. Namun, setelah zaman menuju kemodenan, mereka juga turut mengikut zaman perubahan tersebut, mempunyai tempat tinggal dan taraf kehidupan seperti masyarakat moden. Cuma, pada hari-hari istimewa, mereka akan berpakaian tradisi, memasak makanan tradisi serta memainkan muzik tradisi, menandakan tradisi mereka itu masih kuat dipertahankan.

Kira-kira 30 orang daripada Persatuan Bisaya Sarawak telah memeriahkan Taman Eco Ponies pada hari tersebut. Di samping melakukan demonstrasi penyediaan makanan, mereka juga mengajak para pengunjung berjoget bersama. Keunikan dan keindahan budaya Bisaya ternyata telah mencuri perhatian pengunjung, terutamanya dari para rombongan BIMP-EAGA.

Menikmati hidangan tradisi

Turut hadir pada hari tersebut adalah Setiausaha Tetap Kementerian Sumber-Sumber Utama dan Pelancongan, Awang Wardi bin Haji Md. Ali, selaku tetamu kehormat, beberapa ketua-ketua perwakilan asing di Negara Brunei Darussalam dan para jemputan yang sama-sama menyaksikan demo masakan, serta menikmati hidangan tradisi di Taman Eco Ponies.

Antaranya adalah Nasi Telang, Umbut Rotan, pelbagai masakan ayam dan ikan dalam buluh serta kelapa, sayur pakis tumis, Ulam-ulaman, Ubi Rebus, Pengat Pisang dan sebagainya.

Tidak kurang juga, minuman yang dari tumbuh-tumbuhan semula jadi iaitu Rosella dan minuman herba.

Minuman asli Rosella yang mempunyai rasa manis yang semulajadi.
Masakan tradisi yang dihidangkan kepada para tetamu jemputan.

Sekilas sejarah Taman Eco Ponies

Pada asalnya, Taman Eco Ponies dinamakan sebagai Taman Nilam Sari, diusahakan oleh Eyon Ukoi, sekeluarga, tidak jauh dari rumah ibunya.

Bermula dari sebuah pondok kayu yang siap di bina dalam bulan Disember 2014, untuk ibunya berehat setelah berkebun, kemudian berkembang menjadi sebuah taman apabila pondok tersebut mendapat perhatian dari kalangan pelancong.

Kini, Taman Eco Ponies sering dikunjungi oleh pelbagai latar pelancong dari luar negara, antaranya adalah Jerman, Switzerland, New Zealand, Australia, India, Arab Saudi, Korea, Jepun, Hongkong, Malaysia, Filipina, Indonesia dan lain-lain, tidak kurang juga pengunjung-pengunjung dari dalam negara.

Taman tersebut kemudian dibuka secara rasmi kepada orang ramai sejak September 2016, dilengkapi dengan beberapa buah pondok, tapak gerai, pentas, serta kebun-kebunan menjadi lokasi aktiviti keluarga, bersantai-santai, kerja-kerja komuniti, program kebudayaan dan sebagainya.

Justeru itu, ia terpilih sebagai lokasi utama Majlis Perniagaan BIMP-EAGA Brunei Darussalam (Brunei Darussalam BIMP-EAGA Business Council) dalam mempromosikan makanan dan buah-buahan berasaskan alam semulajadi. Apatah lagi lokasi Taman Eco Ponies yang jauh daripada kesibukan ibu kota.

Acara tersebut secara tidak langsung telah memperlihatkan betapa berharganya sumber alam kepada kehidupan. Di samping dihayati sebagai pemandangan yang indah, ia juga kaya sebagai sumber makanan menjana kepada kehidupan sihat.