Thursday, February 9, 2023
32.3 C
Brunei

-

Menelaah keindahan lagu kanak-kanak tradisi Brunei

Oleh Nurdiyanah R.

Negara Brunei Darussalam sememangnya kaya dengan warisan budaya dan sastera lisannya serta kita sering diingatkan supaya memelihara serta menjaganya agar tidak tenggelam oleh arus kemodenan.

Keindahan warisan itu dapat dirasai apabila kita menyelami pantun, syair, gurindam, seloka dan ia juga mampu dinikmati menerusi nyanyian rakyat khususnya lagu-lagu kanak-kanak tradisi Brunei yang amat popular suatu ketika dahulu.

Secara umumnya, dalam kita meniti koleksi lagu kanak-kanak Brunei, ia sememangnya membawa mesej-mesej positif dalam diri kanak-kanak dan diserikan dengan nilai-nilai Islam seperti taat kepada Allah SWT, hormat kepada ibu bapa dan orang yang lebih tua, menyemai rasa kasih sayang, kehalusan nasihat, pendidikan, nilai-nilai murni dan mencintai keindahan alam. Selain itu, antara fungsi dan peranan lagu kanak-kanak ini ialah bagi mendodoikan anak, sebagai hiburan, membangkitkan semangat semasa melakukan pekerjaan dan juga mendidik dan nasihat.

Menerokai keindahan nyanyian kanak-kanak tradisi

Sehubungan dengan itu, salah satu usaha untuk mempertahankan dan memperkasa lagi koleksi lagu kanak-kanak tradisi Brunei, sekali gus untuk memberigakan penerbitan buku Koleksi Irama dan Lagu Kanak-kanak, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) telah mengadakan Program Kenali Irama dan Lagu Kanak-kanak Tradisi Brunei secara dalam talian menerusi platform Zoom Meeting, baru-baru ini.

Selaku ahli jawatankuasa pengendali program bersempena Festival Disember Brunei secara maya, dua orang wakil DBP, Dayang Siti Darwina binti Kubu @ Arman dan Dayang Nur Hafizah binti Haji Jaafar menyatakan adapun perlaksanaan program berkenaan bertujuan untuk memberikan pendedahan kepada generasi muda tentang lagu kanak-kanak tradisi dan glosari Melayu Brunei dan mendukung elemen kebudayaan dan warisan bangsa Melayu melalui lagu kanak-kanak tradisi.

Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) telah mengadakan Program Kenali Irama dan Lagu Kanak-kanak Tradisi Brunei secara dalam talian menerusi platform Zoom Meeting, baru-baru ini.
Antara fungsi dan peranan lagu kanak-kanak ialah bagi mendodoikan anak.
Antara koleksi lagu-lagu kanak-kanak tradisi Brunei yang diketengahkan.

“Dengan adanya program sedemikian, ia diharapkan akan dapat meningkatkan pengetahuan, pemahaman dan minat masyarakat khususnya generasi baharu terhadap lagu dan konsep lagu kanak-kanak tradisi Brunei,” jelas mereka sebelum memperdengarkan koleksi lagu kanak-kanak tradisi itu.

Pimping Unggat-unggat dan Kulimpapat

Salah satu lagu kanak-kanak tradisi yang diketengahkan ialah Pimping Unggat-unggat di mana menerusi ayat ‘pimping kena pukat matanya memulasit’ yang dimuatkan dalam rangkap lagu berkenaan, Dayang Nur Hafizah menjelaskan pimping merupakan seekor burung manakala memulasit bermaksud biji mata yang terbeliak atau terkeluar. Dalam erti kata lain, ia bermaksud seekor burung yang terkena jerat pukat sehingga matanya terkeluar.

Sementara, salah satu rangkap lirik ‘serangga kulimpapat, mengerdip waktu malam, jangan berbuat jahat, itu bukan suruhan’ dalam lagu Kulimpapat, beliau turut berkongsi membayangkan kulimpapat merupakan seekor serangga yang bersayap dan tubuhnya boleh mengeluarkan cahaya yang berkedip pada waktu malam dan ia juga dikenali dengan nama kelip-kelip atau kunang-kunang.

Isap-isap Buntal

Dalam pada itu, terdapat juga salah satu lagu kanak-kanak tradisi yang merujuk kepada ilmu yang mengajarkan teknik atau kaedah menangkap sejenis ikan yang disebut ikan badung iaitu Isap-isal Buntal. Menerusi ungkapan liriknya ‘aing sudah surut, tanah pun mula tuhur, pembadung pun turun, mencari sawang badung’ dan ‘ambil sigup kasar, direndam dalam aing, tumpahkan ke lubang, badung pun tidak tahan’ serta ‘menjengul keluar, mencari akal ikhtiar, pembadung yang pintar, pantas tarik keluar’, Dayang Siti Darwina mengongsikan lirik-lirik berkenaan menceritakan situasi seorang yang sedang menangkap ikan badung ketika keadaan air tuhur.

“Kemudian racun diperbuat dari sigup kasar yang telah direndam dalam air akan dituangkan di kawasan lubang di mana keberadaan ikan badung menjadikannya tidak berdaya sehingga akhirnya berjaya ditarik oleh si penangkap ikan,” jelasnya lanjut.

Berkisar folklor suka duka

Di samping itu, lagu kanak-kanak tradisi yang berkisar folklor yang mengandungi teladan juga mencuit hati. Salah satunya ialah lagu Anak Durhaka yang mengisahkan seorang anak derhaka yang hanyut dalam kemewahan dirinya sehingga tidak mahu mengaku ibu kandungnya yang sudah menjadi papa kedana.

Dayang Siti Darwina turut mengongsikan lagu Malang Pak Saloi juga sebagai salah satu lagu kanak-kanak tradisi yang menggambarkan perwatakan lurus bendul sehingga mencuit hati orang yang melihatnya.

Nuansa kehidupan masyarakat dahulu

Selain itu, salah satu lagu kanak-kanak tradisi yang membayangkan kehidupan masyarakat dahulu ialah Padian.

Dayang Nur Hafizah turut berkongsi bahawa lagu itu menggambarkan suasana kehidupan padian di Kampong Ayer di mana pada zaman dahulu, padian merupakan salah satu pekerjaan utama bagi golongan masyarakat yang menetap di kawasan tersebut.

“Mereka kebiasaannya menggunakan sejenis perahu yang dikenali sebagai kubang atau bidar dan memakai topi lebar disebut seraung bagi melindungi pemakainya dari hujan dan panas terik matahari.

“Apabila orang kampung melambai-lambai di hadapan kediaman mereka maka golongan padian akan datang dan menawarkan barangan jualan mereka yang kebiasaannya terdiri dari keperluan asasi seperti ambulung, belacan, kupang dan sebagainya,” ujarnya lagi.

Selain itu, antara lagu kanak-kanak tradisi yang diketengahkan ialah O Kanak-Kanak, Ding Guriding, O Pelanduk, O Ikan, Kanawai dari Ulu, Hujan Lebat Bangkit Padi, Manja-manja Piabung, Pisang Masak Atas Bubungan, Bit-bit Ucing, Kikik Sarbang Merah dan sebagainya.

Oleh yang demikian menyebut mengenai peranan sastera rakyat khususnya lagu kanak-kanak tradisi Brunei, selain sebagai hiburan, ianya juga dapat membina insaniah, membentuk sahsiah dan membantu perkembangan kanak-kanak.

Ia amat bertepatan dengan konsep membina modal insan yang berpaksikan falsafah negara, Melayu Islam Brunei, untuk melahirkan generasi sebagai aset berguna, berkualiti dalam menyumbang pada perkembangan, kemajuan, ketahanan serta pembangunan negara.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -