Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

Meneliti keistimewaan dan kepelbagaian tekstil alam melayu

KUALA LUMPUR – Tiada sesiapa yang boleh mengatakan ahli sejarah seni Asia dan pengumpul tekstil, John Ang tidak memiliki mimpi yang besar.

Pameran terbaharu beliau dan paling bercita-cita tinggi, Splendours Of Malay World Textiles di Menara Ken di TTDI, Kuala Lumpur, mengumpulkan 700 tekstil yang dibahagikan kepada 12 kategori utama teknik tekstil.

Pameran yang ditayangkan dipilih daripada koleksi peribadi Ang, disusun untuk menceritakan kisah yang berbeza tentang bentuk seni tradisional yang begitu kaya dan pelbagai, tetapi sering dipandang remeh dan diabaikan. Ang telah mengumpul tekstil dunia Melayu sejak 2014 dan mempunyai lebih 5,000 helai dalam koleksinya.

Cintanya terhadap tekstil ini bermula dengan sehelai tekstil yang menarik perhatiannya ketika dia menetap di Taiwan, tempat dia tinggal selama hampir 30 tahun.

“Hakikatnya ia adalah tekstil Melayu tetapi kelihatan seperti dari Kemboja. Tekstil ini ditenun oleh orang Cham di Kemboja, ditugaskan oleh Raja Siam dan diberikan kepada kerabat di negara jiran. Tekstil ini membuatkan saya mencari barang yang serupa, dan voila, koleksi saya berkembang,” kata Ang, yang merupakan warganegara Amerika Syarikat (AS).

Kelingkam ialah teknik sulaman tradisional yang menggunakan reben logam rata yang disalut dengan filem emas atau perak, pada fabrik seperti satin, damask dan baldu. – ANN/The Star
Ang berharap pameran Splendours Of Malay World Textiles akan menawarkan perspektif yang lebih luas kepada pengunjung tentang sejarah dan kaitan tekstil dan teknik yang dikongsi bersama ini. – ANN/The Star
Pengunjung akan disambut dengan pameran baju songket dari semenanjung Tanah Melayu, kebanyakannya ditenun di Terengganu dan Kelantan. – ANN/The Star

Meneliti tekstil Melayu

Ang dilahirkan di AS dan ibu bapanya berasal daripada Singapura, belajar sejarah seni Asia di universiti, bekerja di Tokyo sebagai wartawan seni untuk Japan Times, kemudian menubuhkan galeri di Taipei yang mengkhususkan diri dalam barangan antik, perabot, tekstil dan seramik Asia.

Beliau berpindah dari Taiwan ke Malaysia pada 2018 untuk menumpukan masanya untuk mengumpul dan menyelidik tekstil Melayu.

“Ia telah berjalan dengan sangat baik. Saya bertemu dengan begitu ramai orang yang menarik dengan latar belakang yang berbeza-beza dan cara berfikir yang berbeza. Di tempat seperti Hong Kong dan Singapura, saya rasa cara berfikir adalah lebih sama. Rakyat Malaysia jauh lebih mesra daripada yang saya bayangkan dan Malaysia adalah salah satu tempat paling menarik di dunia, kerana ia berada di persimpangan Timur dan Barat,” kata Ang.

Dia masih menambah koleksi tekstilnya di ruang studionya di Kuala Lumpur. Kerja-kerja penyelidikan sedang berjalan dan kutipan 85 peratus siap, dia menganggarkan.

Ang menganggap dia mempunyai kebanyakan tekstil utama, dengan hanya beberapa helai yang hilang, termasuk tikar empat segi anyaman bersulam lima lapis yang digunakan untuk akad nikah, sejadah bersulam dan lukisan pokok kehidupan dari Coromandel Coast di India Tenggara, yang menjadi inspirasi batik Melayu beliau dengan corak kehidupan pokok.

Jelas sekali bahawa Ang mengagumi dan menghargai keindahan tekstil ini, tetapi minatnya lebih daripada daya tarikan visual. Apa yang menimbulkan rasa ingin tahunya ialah misteri yang mendalam di sebalik tekstil ini.

“Rekod dan sejarah tekstil Melayu sangat berselerak dan tidak lengkap. Sehingga hari ini, tidak ada ensiklopedia untuk tekstil ini tidak seperti tekstil India, misalnya.

Projek ini menarik bagi saya kerana saya suka menemui perhubungan yang tidak dijangka, yang kemudiannya menjadi topik perbincangan apabila saya bertemu dengan rakan-rakan dari kawasan yang terlibat.

“Saya fikir hubungan ini boleh menyatukan orang ramai, seperti apabila Malaysia dan Indonesia menyedari betapa hubungan nenek moyang mereka. Kami mempunyai lebih banyak persamaan antara satu sama lain daripada yang kami fikirkan, dan ia membantu dalam memahami satu sama lain dengan lebih baik,” kata Ang.

Pemikiran merentasi wilayah

Semasa penyelidikannya, beliau melihat persamaan dalam struktur tekstil dan motif tanah yang berbeza walaupun tempat-tempat ini berjauhan antara satu sama lain, dan menjadi yakin bahawa pendekatan merentasi wilayah diperlukan untuk melaksanakan projek sedemikian.

Splendours Of Malay World Textiles merangkumi tekstil dari kawasan selatan Vietnam, selatan Kemboja, selatan Thailand, Malaysia, Sumatera, Kalimantan, Sumbawa, Flores Barat, Sulawesi Selatan dan selatan Filipina. Ia mengesan asal usul mereka, tafsiran, inspirasi dan pengaruh mereka dari tekstil negara lain.

“Sudah tentu terdapat banyak lagi negara, tetapi ini adalah tempat yang bercakap bahasa yang sama dan juga menghasilkan tekstil yang serupa,” kata Ang.

Untuk membolehkan perbandingan langsung, tekstil negara lain yang dikaitkan dengan tekstil Melayu ini dipamerkan, bersama barang kemas dan aksesori, dan objek seperti blok cetakan yang diperbuat daripada kayu dan logam.

Pameran itu mempersembahkan 12 kategori yang termasuk yang lebih di-kenali seperti batik ​​dan songket kepada yang kurang dikenali seperti ikat loseng, pelangi dan permaidani. Kategori lain ialah limar, telupuk, tekatan, tenunan, cetakan (cetakan blok kayu atau mesin), renda dan anyaman.

Sehelai tekstil tertua dalam pameran ini ialah cetakan dari Gujerat di India, yang bermula sejak abad ke-17.

“Ia sangat serupa dengan beberapa koleksi terkenal lain yang telah diuji Carbon-14,” kata Ang.

Ini adalah pameran tekstil Melayu utamanya yang pertama di Malaysia dan beliau berharap ia akan membantu orang ramai melihat sesuatu daripada perspektif yang lebih luas. Pada tahun 2019, beliau telah menganjurkan pameran sulaman kelingkam Melayu yang diadakan di Muzium Negeri Terengganu.

Mengesan asal-usul budaya dan sejarah sering menimbulkan perdebatan dan kontroversi, tetapi Ang menganggapnya sebagai sebahagian daripada pengembaraan.

Splendours Of Malay World Textiles mempamerkan selok-belok tekstil dari alam Melayu, sejarah yang kaya dengan teknik tradisional ini dan kemegahan produk siap.

Beliau mengakui bahawa budaya berunding, di mana hak warisan dan pemilikan sering menjadi perdebatan hangat, boleh menjadi tugas yang mencabar.

“Tetapi daripada bersikap defensif dan menghapuskan asal-usul, orang harus menerima perjalanan yang diambil. Bagaimanakah awda boleh memperkasakan diri jika tidak mengetahui aset awda dan tidak tahu berapa banyak yang ada dalam bank budaya awda?

“Pameran ini adalah impian yang menjadi kenyataan, visi yang saya bayangkan yang menjadi kenyataan, dan hadiah yang saya ingin kongsikan dengan semua.

“Ia adalah mengenai mencari identiti awda dan membuka kesedaran kepada tekstil dan cerita yang saya harap awda akan banggakan. Ia mengenai mencari sambungan yang tidak diketahui sebelum ini.

“Saya juga berharap lebih ramai artis, peminat fesyen, arkitek dan pereka grafik akan mendapat manfaat daripada dan menggunakan tekstil pameran saya sebagai sebahagian daripada repositori budaya mereka yang boleh mereka rujuk pada bila-bila masa,” kata Ang. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -