Thursday, March 23, 2023
22.9 C
Brunei

-

Menerokai kehidupan mikro di taman tema miniatur

TOKYO – Berkeluasan kira-kira 8,000 meter persegi, Small Worlds Tokyo ialah salah sebuah taman tema miniatur dalam bangunan terbesar di dunia.

Taman ini merangkumi enam kawasan bertema berbeza dan menampilkan model bangunan, objek dan manusia berskala 1/80 yang terperinci.

Setiap satu jam, para pengunjung boleh menonton lakonan semula miniatur pelancaran roket Saturn V di kawasan Pusat Angkasa. Saturnus V telah digunakan oleh Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika Syarikat pada tahun 1960an dan 1970an untuk membawa angkasawan ke bulan.

Jika melihat dengan lebih dekat, diorama menunjukkan setiap butirannya sangat teliti seperti gambaran jurutera dan kakitangan yang sedang bersiap untuk pelancaran, seolah-olah seseorang hampir dapat mendengar mereka memanggil satu sama lain.

Sementara itu, Kawasan Perkampungan Global pula menampilkan bandar-bandar yang diambil daripada bandar-bandar Asia dan Eropah, seperti London ketika era Revolusi Perindustrian.

Rekaan semula daerah beli-belah Azabu Juban Tokyo seperti yang dilihat pada masa lalu. – ANN/The Japan News
Pelbagai adegan digambarkan di taman tema Small Worlds Tokyo. – ANN/The Japan News
Menggunakan pengimbas 3D, pelawat boleh membuat versi miniatur diri mereka sendiri, yang kemudiannya boleh diletakkan di salah satu kawasan bertema taman itu. – ANN/The Japan News

Sekali lagi, pemerhatian terperinci mendedahkan masa lampau dalam mikrokosmos: seorang lelaki melamar seorang wanita di sudut istana; orang bergaduh di luar restoran.

Setiap watak kelihatan penuh dengan kehidupan.

Taman ini juga mempunyai kawasan yang bertemakan anime terkenal, termasuk Sailor Moon dan Evangelion.

Menggunakan pengimbas 3D, pelawat boleh membuat versi miniatur sendiri, yang boleh diletakkan di kawasan pilihan mereka dengan bayaran tambahan antara 4,800 yen hingga 9,800 yen untuk setahun penuh.

Menurut taman tema itu, sesetengah orang menggunakan perkhidmatan ini untuk menjadi ‘penduduk rasmi’ sesuatu kawasan, mewujudkan ‘kehidupan’ alternatif untuk diri mereka sendiri di tengah-tengah pandemik koronavirus, di mana ramai orang telah tinggal di rumah.

Kemungkinan yang tidak berkesudahan. Sebagai contoh, jika awda seorang peminat mendaki gunung, awda boleh mencipta versi kecil awda dan rakan awda dalam peralatan mendaki gunung, dan meletakkan minitur kecil berada di puncak salah sebuah enam kawasan yang ada di taman itu.

Sebagai alternatif, pasangan yang tidak dapat memulakan bulan madu boleh menikmati ‘perjalanan’ bersama melalui personaliti alternatif yang diletakkan di dalam taman.

Pengunjung boleh melihat dan merakam gambar figura yang menjalankan perniagaan harian mereka. Sememangnya, ramai pelanggan terkejut dengan pengeluaran semula bangunan dan dalaman yang rumit.

“Rakyat Jepun khususnya menghormati perkara-perkara yang telah dihasilkan semula sehingga ke butiran terkecil,” kata Presiden Small Words Inc. Masahiro Kondo.

“Terdapat perkara yang hanya representasi yang tepat boleh menyatakan.” – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun perlu lupakan sejarah lampau

SEOUL, 21 MAC - Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini berkata hubungan dua hala antara Korea Selatan dan Jepun perlu bergerak ke...
- Advertisment -