Menerokai struktur tanah liat mempesonakan di Siem Reap

SIEM REAP – Berikutan dengan penularan wabak COVID-19 yang memaksa orang ramai untuk tinggal di rumah, sekumpulan lelaki Kemboja tidak berbaju dan tidak menggunakan apa-apa selain tangan kosong dan peralatan primitif telah secara senyap-senyap menggali dan kemudian membina struktur yang mengagumkan daripada lumpur dan tanah liat di hutan simpan terletak di Siem Reap.

Mereka menggunakan kemahiran artistik dan binaan menakjubkan untuk mencipta versi kecil kuil Angkor dan istana Eropah serta bilik bawah tanah yang mewah dengan jakuzi semula jadi dan perabot yang diukir.

Mereka bukan sahaja mencipta bangunan yang luar biasa dikelilingi oleh hutan belantara, tetapi bakat mereka juga telah mendapat pujian hampir 1.5 juta pengikut di saluran Youtube ‘Building Technology’ mereka serta anugerah ‘plat emas’ daripada platform gergasi perkongsian video dalam talian.

Tiga tahun lalu, Peanh Setha, yang merupakan bekas guru, menjadi pereka bentuk dan pencipta video dalam talian, mendaftarkan dua saluran Youtube – Leurt Wilderness dengan 30 video dan 74,400 pengikut dan Building Technology dengan 99 video dan 1.49 juta pengikut.

Setha bekerjasama dengan abang iparnya Tann Molly, seorang pereka dan profesional IT.

Anugerah Plat Emas untuk lebih satu juta pengikut di Youtube. – ANN/The Phnom Penh Post
Bilik bawah tanah peribadi dengan jakuzi dan perabot yang diperbuat daripada lumpur, tanah liat dan tanah mengambil masa 130 hari untuk dibina. – ANN/The Phnom Penh Post
Istana berskala kecil yang dibina sepenuhnya menggunakan tangan dan peralatan primitif di hutan simpan komuniti di Siem Reap. – ANN/The Phnom Penh Post

“Tujuan kami adalah untuk mendapatkan sedikit pendapatan bagi menyokong kehidupan penduduk tempatan dan menunjukkan hasil kerja mereka kepada dunia, menghiburkan penonton dan berkongsi karya budaya secara meluas,” kata Setha.

Pada suatu hari, mereka berdua menemui seorang jurubina miskin tetapi berbakat dan tinggal di desa Roka Kambot di Komune Trapeang Thom daerah Prasat Bakong di Siem Reap.

“Kami tidak pernah belajar mengenai seni bina, pembinaan atau seni. Kami hanya melihat sesuatu dan mendapat inspirasi untuk melakukan versi kami. Dan pembinanya berbakat dan tahu cara membina serta mengukir lumpur dan tanah liat dengan hanya memerhati orang lain yang mahir,” kata Setha.

Setelah bekerja di dalam hutan selama beberapa tahun, video mereka yang mendokumentasikan penciptaan sebuah ‘bandar’ daripada lumpur dan tanah liat tular tahun lepas. Tapak bangunan pertama mereka menjadi tarikan pelancong domestik yang terkenal tahun lalu walaupun industri bergelut untuk bertahan akibat wabak itu.

Saat paling ramai pelawat datang untuk melihat struktur lumpur dan tanah liat mereka adalah semasa perayaan Pchum Ben pada bulan September 2020.

“Pelawat datang dari bandar dan wilayah yang berbeza di seluruh negara hanya untuk melihat struktur bawah tanah buatan manusia yang indah ini dibina oleh lelaki biasa menggunakan alat asas dan primitif,” menurut halaman Facebook Leurt Wilderness.

Tarikan ‘instagramable’ di hutan desa Kouk Toeung di Komune Chan Sar daerah Soutr Nikom di Siem Reap mempunyai bilik tidur dan ruang tamu dengan ukiran dan arca yang dibuat sepenuhnya daripada lumpur dan tanah liat. Pengunjung tidak akan merasa puas melihat tempat itu dan mengambil gambar di setiap sudut dan memenuhi media sosial dengan swafoto mereka.

“Struktur menakjubkan ini terhasil daripada titik peluh sembilan lelaki yang tidak menggunakan apa-apa selain tangan dan alat menggali,” kata halaman Facebook itu.

Hasil kerja mereka yang paling menakjubkan ialah bilik peribadi sesuai untuk seorang raja yang digali ke dalam tanah dan mempunyai kolam kecil di tengah-tengahnya. Mereka mengambil masa kira-kira 130 hari untuk membinanya.

Video mereka menunjukkan mereka menggali di dalam hutan untuk mencipta penggalian yang akhirnya berukuran 6×8 meter panjang dan lebar serta tiga meter dalam.

“Reka bentuk rumah adalah gabungan gaya Khmer dan beberapa gaya moden. Seperti katil dalam gaya Khmer, tetapi dengan sofa fesyen moden. Dindingnya diukir seperti batu bata yang dihiasi dengan bunga atau direka bentuk seperti kabinet. Ruang bawah tanah termasuk kolam renang untuk melambangkan rumah mewah moden abad ke-21,” menurut pasukan itu.

Struktur model ini dibuat dengan ketepatan teknikal dan susun atur serta perancangan dilakukan sebelum sebarang pembinaan. Kerja-kerja ini dilakukan dengan kerjasama sepasukan pembantu dan sukarelawan serta seramai tiga orang jurugambar. Pembinaan dilakukan tanpa sebarang jentera, hanya alat seperti penyodok.

“Saya mempunyai begitu banyak idea reka bentuk untuk pembinaan bangunan yang direkodkan dalam buku nota saya. Dengan bantuan pembina berbakat tempatan dan kemahiran serta kerja keras mereka, kami dapat membina begitu banyak perkara yang hebat,” kata Molly.

Leurt Wilderness malah dipaparkan dalam Nas Daily oleh seorang blogger video Arab-Israel bernama Nuseir Yassin pada April di Facebook dengan 17 juta tontonan.

“Mereka bekerja hari demi hari, menyodok dan membuat katil, pintu, sofa, cermin, dan rumah sepenuhnya daripada lumpur. Mereka memuat naik video itu di Internet dan seluruh dunia amat menyukai mereka. Percayalah mereka menonton video mereka seakan terapi,” komen Yassin.

Walau bagaimanapun, selepas tiga tahun bekerjasama untuk membina bangunan yang menakjubkan daripada lumpur dan tanah liat, cabaran untuk pemeliharaan jangka panjang hasil kerja mereka tetap ada. Struktur kompleks boleh mengambil masa berbulan-bulan untuk disiapkan tetapi mungkin hanya bertahan setahun selepas itu.

“Kami mahu menjadikan semua bangunan bertahan lebih lama, jadi kami cuba mencari cara untuk melindunginya daripada hujan,” kata Setha.

Kerja keras mereka diakui pihak berkuasa yang membenarkan mereka berpindah ke kawasan baharu dalam hutan simpan masyarakat dengan tanah seluas lima hektar untuk diusahakan. Pasukan itu berharap dapat membukanya kepada pengunjung selepas penularan COVID-19 reda. – ANN/The Phnom Penh Post