Menerokai tumbuhan liar sebagai makanan

Sekumpulan pencari makan yang semakin meningkat di Indonesia sedang menemui kegembiraan baharu dalam usaha mencari makanan di dalam hutan.

Ia adalah pagi yang biasa dalam kehidupan Dyah Kartikasari, 45. Dia kerap melawat penjual sayur berhampiran di kampung asalnya Malang, Jawa Timur, tetapi kemudian matanya terjumpa sejenis tumbuhan liar yang tidak diketahui ditunjukkan oleh penjual.

Seperti kebanyakan rakyat Indonesia, pinggan Dyah sentiasa dipenuhi dengan makanan daripada tanaman yang biasanya terdapat di pasaran, jadi terfikir untuk memakan tumbuhan liar agak mengejutkannya. Namun pengalaman itu mendedahkan dunia yang akhirnya diminati untuk diterokainya: mengumpul, mengenal pasti dan menggunakan sumber makanan dari hutan atau dikenali sebagai ‘foraging’ (mencari makanan dalam di alam semula jadi).

Alam semula jadi sentiasa menyediakan bekalan yang banyak untuk membantu manusia berkembang maju melebihi apa yang dipaparkan di lorong pasar raya. Mencari makanan adalah cara untuk mengekalkan kehidupan tetapi ia telah hilang. Hari ini, amalan itu diperkenalkan semula oleh pencari makanan bandar yang mendokumentasikan pemburuan mereka di media sosial.

Seperti Dyah, Indah Kumala yang berusia 27 tahun tertarik untuk mencari makanan kerana ia membantunya melihat alam semula jadi dalam pemandangan yang lebih baik.

Daun gedi dijadikan bubur Manado (nasi bubur sayur) oleh Dyah Kartikasari, di mana daun Gedi sama seperti bendi yang mempunyai sifat untuk memekatkan tekstur sup. – ANN/Jakarta Post
Indah Kumala menjumpai dan mengumpul pir Prickly, spesies kaktus mengandungi vitamin C yang tinggi semasa salah satu perjalanan mencari makan di kawasan pergunungan Jawa Timur. – ANN/Jakarta Post

“Semakin banyak saya menemui tumbuhan liar yang boleh dimakan, semakin saya sedar betapa sedikitnya pengetahuan saya tentang bumi yang saya diami ini. Selain itu, mencari makanan membantu saya mempelajari tentang biodiversiti Indonesia dan rasa hairan serta bangga tumbuh dalam diri saya,” kata Indah, seorang penulis kandungan di Probolinggo, Jawa Timur.

Dyah dan Indah mempunyai akaun media sosial yang penuh dengan pengembaraan mencari makan. Memburu makanan bukan sekadar hobi mudah bagi mereka sebaliknya ia adalah cara hidup. Mereka memasukkan penemuan mereka ke dalam makanan dan minuman dimasak di rumah untuk keluarga. Kesannya ketara pada badan, menurut Indah.

“Selepas memakan cendawan liar lebih kerap, saya kurang berkemungkinan jatuh sakit,” katanya. Cendawan liar mempunyai zat antiradang. Dia menambah teh herba yang diperbuat daripada bunga yang boleh dimakan membantu menenangkan fikirannya.

Titik permulaan manusia hanya menggunakan sebahagian kecil daripada tumbuhan yang boleh dimakan sedia ada di dunia, atau hanya kira-kira 4 pe-ratus daripada antara 250,000 hingga 300,000 spesies, menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO). Walaupun terdapat banyak tumbuhan yang boleh dimakan yang kita ketinggalan, kita memerlukan lebih daripada rasa ingin tahu untuk mula mencari makanan. Bersiar-siar di alam liar untuk mengetahui sumber makanan memerlukan pengetahuan dan persediaan.

Ristiya berkata dia tidak pernah mengalami halangan atau kekangan undang-undang ketika mencari makanan. Dia sering menemui buah-buahan yang jarang dimakan berselerak di atas tanah. “Jika kita bersedia untuk meneroka dan benar-benar melihat, Jakarta mempunyai beberapa ruang awam hijau yang membolehkan kita mencari makanan.”

Walau bagaimanapun, mencari makanan di bandar perlu lebih berhati-hati kerana pendedahan yang lebih tinggi kepada bahan tercemar seperti pencemaran kenderaan dan najis haiwan liar. Tepat pada masanya tetapi tidak lekang oleh pandemik, mencari makan membawa makna baharu.

Memandangkan wabak virus memberi inspirasi kepada orang ramai untuk lebih menghargai alam luar, mencari makan membolehkan mereka memperdalam hubungan mereka dengan bandar tempat mereka tinggal, merasai bandar mereka, secara literal.

Bagi pencari makanan bandar, ia juga merupakan satu cara untuk menghidupkan semula amalan lama yang memupuk interaksi sosial yang jarang ada di bandar. Melalui pertukaran cerita antara jiran-jiranlah memperkenalkan Dyah kepada amalan mencari makanan.

“Memandangkan kami mengambil apa yang ditawarkan oleh alam semula jadi, kami perlu menyebarkannya,” kata Dyah. – ANN/Jakarta Post