Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Mengapa barangan tiruan kekal di Indonesia?

Indonesia mempunyai kes peniruan yang teruk. Sebagai contoh, kes Rabbit Town, sebuah taman tema di Bandung, Jawa Barat. Selepas isu bertahun-tahun sejak dibuka pada 2018, seorang hakim mendapati pemasangan seni ‘Love Light’ telah ditiru daripada karya ‘Urban Light’ karya mendiang artis Amerika Syarikat, Chris Burden dan oleh itu mesti dialih keluar.

“Saya meninjau sistem maklumat pengesanan kes. Mereka (pengurusan Rabbit Town) akan ke mahkamah tinggi,” kata Mayo Falmonti, rakan kongsi pengurusan FAZ Consulting, sebuah firma guaman di Jakarta Selatan, memberitahu The Jakarta Post.

“Ini (akan menjadi) salah satu kes besar yang melibatkan plagiarisme di Indonesia. Tetapi kes ini masih berterusan, jadi kita perlu melihat perkembangan kes itu ke hadapan. Sekurang-kurangnya ini akan menjadi permulaan yang baik untuk dunia ekonomi kreatif, terutamanya berkaitan hak cipta.”

Keputusan itu mungkin membentuk masa depan hak intelek di Indonesia kerana pemalsuan berterusan di pasaran Indonesia yang merupakan misteri itu sendiri. Mengapa orang ramai memilih barangan tiruan walaupun industri kreatif asli negara ini?

Refleksi nilai diri

Rara Kinanti, seorang usahawan dari Jakarta telah mengumpul barangan fesyen berjenama sejak tujuh tahun lalu.

Untuk menunjukkan minatnya terhadap jenama tersebut, Rara memastikan dia membeli koleksinya hanya dari kedai rasmi atau peruncit dalam talian yang dipercayai seperti Selfridges atau Netaporter. Sebaliknya, Maya Novisyah, yang bekerja dalam industri kejuruteraan, mempunyai bahagiannya dalam barangan tiruan.

Indonesia dibanjiri dengan barang palsu walaupun kaya dengan budaya dan industri kreatif yang berkembang maju. – ANN/The Jakarta Post
Rara hanya membeli barangan jenama ke-gemarannya daripada sumber yang boleh dipercayai. – ANN/ The Jakarta Post

“Karier saya masih berkembang ketika itu, dan saya mahu mengikuti trend, terutamanya jika saya menyukai model. Jadi saya akan membeli ‘Chanel’ dari Pasar Senen dan ‘Furla’ dari Mangga Dua. Saya memilih KW premium (pertama- tiruan gred) kerana mereka mempunyai persamaan yang paling banyak dengan barangan asal,” kata wanita berusia 33 tahun itu.

Lenni Tedja, bekas eksekutif pengimport dan peruncit barangan mewah, berkata sukar untuk mengawal peredaran barangan tiruan kerana permintaan itu wujud. “Ia berterusan kerana penjualannya. Jenama mewah tidak akan memenuhi permintaan untuk produk berharga rendah, kebanyakan mereka tidak memberikan diskaun, jadi akan sentiasa ada jurang untuk diisi apabila ia datang kepada barangan mewah, terutamanya di Indonesia, di mana orang ramai mengambil berat tentang prestij tanpa mengambil kira kemampuan kewangan mereka.”

Maya percaya memakai beg tiruan adalah boleh diterima, terutama bagi golongan kelas menengah bawah. “Berfesyen bukanlah hak (eksklusif) orang kaya. (Orang kelas menengah bawah) juga mahu bergaya dalam kalangan mereka yang tidak penting sama ada ia asli atau tidak.”

Bekerja sebagai setiausaha kepada Ketua Pegawai Eksekutif, Maya percaya kalangan sosial boleh menjejaskan sikap seseorang apabila ia berkaitan dengan barangan tiruan.

“Persekitaran awda banyak memberi kesan kepada awda. Contohnya, jika awda (bergaul) dengan ibu-ibu muda dari ekonomi rendah, awda (akan berasa) sangat menarik memakai beg premium KW. Tetapi apabila awda berada di kalangan kelas menengah atas, awda lebih yakin dengan beg goodie berbanding beg (KW premium).”

Mayo percaya keperluan untuk penghargaan, digabungkan dengan sebab ekonomi, adalah sebab utama barangan palsu berleluasa di negara itu. “Rakyat Indonesia akan membeli produk untuk menjadikannya kelihatan hebat dan diterima dalam masyarakat, walaupun ia palsu,” kata perunding harta intelektual itu.

Walau bagaimanapun, ia tidak selalu berlaku. Rara mengumpul barangan asli, bukan sahaja untuk prestij mereka tetapi juga untuk reka bentuk dan ketukangan jenama. “Memiliki barangan berjenama sudah tentu tidak menentukan nilai saya sebagai seorang manusia. S aya memilikinya untuk keseronokan dan kepuasan diri,” katanya. – ANN/The Jakarta Post

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -