Friday, December 9, 2022
22.7 C
Brunei

-

Mengenali keindahan etnik She melalui tarian dan lagu

CHINA – Semasa masih kecil, Lei Lingli suka menghadiri majlis perkahwinan kerana dia suka menikmati suasananya yang ceria dengan muzik, tarian dan makanan yang lazat.

Namun apa yang paling menarik perhatiannya ialah adat menangis bagi pengantin perempuan yang merupakan tradisi etnik She, iaitu komuniti di mana Lei berasal.

Pengantin perempuan biasanya menangis selama tiga hari pada waktu siang dan malam walaupun sebelum majlis perkahwinan bermula. Ini adalah cara untuk menyatakan keengganan mereka untuk meninggalkan keluarganya. Seorang pengantin perempuan juga menyanyikan lagu untuk menyatakan rasa terima kasihnya kepada ibu bapa, kerana telah melahirkannya ke dunia dan atas kasih sayang serta penjagaan mereka.

“Ketika saya kecil, saya sangat keliru tentang pengantin perempuan yang menangis. Hari perkahwinan sepatutnya gembira. Kenapa perlu mengeluarkan air mata?

“Kemudian saya belajar tentang adat, yang membuatkan saya menyedari keunikan orang She,” kata Lei, yang dilahirkan dan dibesarkan di sebuah kampung kecil di bandar Xiabaishi, terletak di bandar pesisir pantai Ningde, wilayah Fujian.

Lei Lingli dan pelajar-pelajarnya berpakaian tradisional She semasa kelas tarian di Ningde, wilayah Fujian. – ANN/The China Daily
Lei dibesarkan oleh ibu dan neneknya dengan berlatih lagu dan tarian She. – ANN/The China Daily
Lei Lingli berdedikasi untuk mempromosikan dan memelihara budaya dan tradisi kumpulan etnik She dengan menguruskan studio tariannya. – ANN/The China Daily

Komuniti She menetap di wilayah Fujian, Zhejiang, Jiangxi, Anhui dan Guangdong. Menurut laman sesawang biro kebudayaan dan pelancongan Ningde, populasi She telah mencecah 200,000 di sana. Bilangan orang She yang tinggal di Ningde menyumbang satu perempat daripada jumlah penduduk kumpulan etnik di negara ini.

Kebanyakan penduduk di desa Lei adalah orang She. Dibesarkan oleh ibu tunggal dan neneknya, Lei membesar dengan berlatih lagu dan tarian She. Lei juga belajar bercakap bahasa etnik bersama ibu dan neneknya sebelum belajar berbahasa Mandarin di sekolah.

Kini, wanita berusia 27 tahun itu berdedikasi untuk mempromosikan dan memelihara budaya dan tradisi kumpulan etniknya dengan menguruskan studio tariannya sendiri. Dilancarkan setahun lalu, studio tariannya yang dinamakan Hanier Dance Art, mengajar kanak-kanak berusia dari enam hingga 16 tahun tentang lagu, tarian dan bahasa.

“Kedua-dua ibu dan nenek saya adalah penyanyi dan penari yang hebat. Mereka menyanyi di rumah pada bila-bila masa seperti ketika mereka memasak, mencuci pakaian atau membuat sulaman,” kata Lei.

“Menyanyi dan menari adalah sebahagian daripada kehidupan mereka.”

Lagu-lagu orang She biasanya mengenai kehidupan seharian mereka, seperti bekerja di ladang dan memetik teh. Tarian mereka dipersembahkan untuk majlis-majlis khas, seperti menyembah tuhan dan nenek moyang mereka, perkahwinan dan pengebumian.

Semasa berusia 14 tahun, Lei menyertai She Song dan Dance Troupe tempatan, sebuah kumpulan seni persembahan yang ditubuhkan pada 1988 yang menonjolkan muzik dan tarian kumpulan etnik itu.

Sudah menjadi impiannya untuk menjadi guru tarian sejak itu, Lei belajar koreografi di Akademi Tarian Beijing selama tiga bulan pada tahun 2018. Selepas pulang ke desa halamannya, Lei bersedia untuk melancarkan studio tariannya.

“Saya terkejut, ramai kanak-kanak menyertai studio tarian saya dan lebih separuh daripada mereka bukan daripada kumpulan etnik She,” kata Lei, yang kini bekerja dengan lima guru dan mengajar lebih 100 kanak-kanak.

“Kerajaan tempatan telah melakukan tugas yang baik untuk melindungi dan mempromosikan budaya She, jadi saya rasa itulah sebabnya orang ramai membiarkan anak-anak mereka belajar muzik dan tarian She sebagai cara pendidikan seni,” tambahnya.

Lei berkata ramai kanak-kanak daripada kumpulan etnik itu tidak boleh bercakap bahasa mereka, di mana tidak mempunyai bentuk bertulis, menjadikannya sukar untuk diwariskan.

“Apabila kami mengajar kanak-kanak menyanyikan lagu rakyat, kami mengajar mereka mempelajari liriknya terlebih dahulu. Kami menterjemahkan lirik itu ke dalam Bahasa Mandarin dan apabila mereka memahami liriknya, mereka mula berminat dan belajar dengan cepat,” kata Lei.

Pada bulan Februari lalu, Lei menyertai pertunjukan fesyen tentang budaya She sebagai pengarah. Selain koreografi, dia bekerjasama dengan pewaris warisan tidak ketara tempatan untuk mempamerkan pakaian tradisional dan aksesori kumpulan etnik itu. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -