Mengenali teknik ikatan easy snell knot

Oleh Raz AS

Ikatan Easy Snell atau lebih dikenali sebagai Easy Snell Knot, merupakan teknik ikatan yang digunakan untuk menghubungkan tali pancing ke mata kail, yang boleh dikatakan sangat popular digunakan oleh kalangan pemancing.

Rata-rata kebanyakan pemancing yang penulis kenal atau temui sering menggunakan teknik ikatan ini atau sekurang-kurangnya mengetahui kaedah mengikatnya.

Selain itu juga Easy Snell Knot adalah antara teknik ikatan yang sangat gemar digunakan oleh penulis sendiri dan merupakan teknik ikatan mata kail yang pertama diajarkan oleh ayah kepada penulis ketika zaman kanak-kanak dahulu.

Oleh itu berdasarkan pengalaman penulis sendiri menggunakannya, Easy Snell Knot boleh dikatakan sebagai teknik ikatan mata kail yang mempunyai kekuatan yang boleh diharap. Bukan itu saja, pemancing profesional elit Amerika Syarikat, Kevin Hawk, turut mengesyorkan penggunaan ikatan ini.

Seperti mana namanya, Easy Snell Knot, ikatan ini merupakan teknik ikatan yang sangat mudah dibuat dan dengan hanya sedikit latihan anda sudah akan mampu menguasainya dan menyiapkannya dengan cepat.

Cara-cara membuat ikatan ini adalah seperti berikut; pertama sekali masukkan hujung tali pancing ke dalam lubang mata kail dari arah depan, setelah itu tahankan tali pancing ke batang mata kail dengan jari sambil hujung tali dililitkan ke batang pancing dan tali tersebut. Jumlah lilitan adalah bergantung pada ketebalan tali yang digunakan, namun selalunya bagi penulis ia adalah dalam anggaran 4 hingga 7 kali lilitan.

Langkah seterusnya adalah memasukkan hujung tali yang dililitkan tadi ke dalam lingkaran tali yang terhasil di bahagian bawah lilitan tersebut. Tarik hujung tali perlahan-lahan, basahkan tali dengan air, kemudian tarik hujung tali dan pangkal tali bagi mengemaskan ikatan. Sebagai langkah terakhir, tahan mata kail dan tarik pangkal tali agar ikatan kemas berada di bawah lubang mata kail. Setelah itu potongkan lebihan hujung tali dan ia siap digunakan. Ikatan ini juga boleh digunakan untuk mengikat mata kail yang tidak mempunyai lubang atau eyeless hook.

Ikatan Easy Snell atau lebih dikenali sebagai Easy Snell Knot, merupakan teknik ikatan yang boleh dikatakan sangat popular digunakan oleh kalangan pemancing. – Agensi
Cara-cara membuat ikatan Easy Snell Knot. – Agensi