Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Menjelajahi keindahan ‘mutiara lautan hindi’

COLOMBO, SRI LANKA – Mencari pengalaman di negara asing boleh berubah menjadi sesuatu yang agak berbeza daripada jangkaan seseorang. Tetapi itulah keindahan perjalanan. Sebagaimana Lewis Carroll, pengarang Alice’s Adventures in Wonderland berkata, “Akhirnya, kami hanya menyesali peluang yang kami tidak ambil.”

Mereka yang ingin meninggalkan kebiasaannya untuk menerokai sesuatu yang tidak dikenali jauh daripada kesibukan kota, melakukan lawatan ke Sri Lanka patut dipertimbangkan. Sri Lanka, yang bermaksud ‘pulau yang gemilang’, juga dirujuk sebagai ‘Mutiara Lautan Hindi’.

Lebih dikenali sebagai ‘Ceylon’ se- hingga tahun 1972, pulau ini merangkumi kedua-dua alam semula jadi yang tenang dan meriah dengan hutan tropika yang luas, kawasan pergunungan dan pantai laut yang berkilauan di bawah cahaya matahari yang terang.

Padang rumput yang indah, makanan yang kaya dengan rempah ratus, dan kewujudan bersama haiwan liar dan alam semula jadi, kebanyakannya, hanya boleh dibayangkan selama ini.

Diilhamkan oleh komen pelancong asing mengenai perjalanan mereka, slogan Biro Promosi Pelancongan Sri Lanka (SLTPB), ‘So Sri Lanka’, merujuk kepada keaslian dan kekayaan yang boleh dirasai apabila seseorang menjejakkan kaki ke negara itu.

Pemandangan Temple of the Tooth di Kandy, Sri Lanka, pada waktu matahari terbenam . – ANN/The Korea Herald
Sebuah tangga spiral menuju ke puncak kubu Sigiriyadi Sri Lanka. – ANN/The Korea Herald
Sekumpulan pengembara berjalan menuju ke kubu batu kuno Sigiriya. – ANN/The Korea Herald

Sri Lanka ialah sebuah negara berbilang etnik dengan populasi kira-kira 22 juta, di mana etnik Sinhala membentuk majoriti penduduk diikuti oleh orang Tamil.

Lebih 70 peratus penduduknya beragama Buddha, 13 peratus beragama Hindu dan 10 peratus beragama Islam.

Dengan kadar celik hurufnya mencapai lebih daripada 92 peratus, yang tertinggi di kalangan negara membangun, pendidikan percuma dan terbuka telah menjadi kebanggaan negara.

“Ayubowan!” ucapan salam dalam bahasa Sinhala, semoga panjang umur, adalah ucapan yang paling kerap didengari semasa berada di negara ini.

Selepas tempoh pemerintahan kolonial berturut-turut oleh Portugis, Belanda dan Inggeris yang berlangsung hampir 500 tahun, negara itu memperoleh kemerdekaan pada tahun 1948, tetapi ia kemudiannya terjerumus ke dalam perang saudara selama 26 tahun yang berakhir pada 2009. Harapan untuk mengatasi tragedi sejarah sebegini nampaknya tercermin dalam sapaan harian rakyat.

Korea Herald melawat beberapa tempat persiaran dan pelancongan kegemaran yang dipilih oleh pengembara dan rakyat Sri Lanka, pada bulan Mac atas jemputan SLTPB.

Negara itu sedang menuju pemulihan ekonomi selepas kejatuhan kewangan dan kerajaan Korea telah mengeluarkan nasihat perjalanan khas untuk Sri Lanka pada 20 Mei, yang masih berkuat kuasa.

Ini bermakna warga Korea digesa untuk menangguhkan semua perjalanan ke Sri Lanka melainkan perlu, atau berhati-hati jika mereka sudah berada di negara itu.

Tidak terlalu awal untuk merancang perjalanan awda dan berikut adalah beberapa sorotan perjalanan enam hari ke Sri Lanka yang boleh menjadi panduan dalam memetakan perjalanan awda sendiri apabila nasihat perjalanan ditarik balik.

Sigiriya: Kubu batu purba Sigiriya, Taman Negara Minneriya

Terletak berhampiran bandar Dambulla di Wilayah Tengah, kubu batu kuno Sigiriya adalah salah satu daripada lapan Tapak Warisan Dunia UNESCO di Sri Lanka.

Alam semula jadi mencipta batu besar setinggi 200 meter, dengan permukaannya di bahagian atas berbentuk rata.

Pendakian mengambil masa kira-kira sejam di tangga curam. Di separuh jalan atas, kelihatan batu gergasi simbolik yang menyerupai sepasang kaki singa yang bertindak sebagai pintu masuk utama ke puncak gunung.

Bahagian atas struktur itu telah runtuh sejak sekian lama, menjadikan bentuk misteri batu itu sebagai tempat bergambar yang bagus untuk pengembara. Pendaki yang berjaya ke puncak diberi ganjaran dengan pemandangan alam semula jadi yang menakjubkan dengan pergunungan yang berbaris dalam barisan yang memenuhi langit.

Runtuhan istana Raja Kashyapa abad ke-5 menampilkan taman teres raja dan gua organik dengan lukisan dinding. Seni bina bercampur harmoni dengan persekitaran semula jadi.
Dalam jarak 30 minit pemanduan dari Sigiriya adalah Taman Negara Minneriya, salah satu daripada 22 taman negara di negara ini.

Terletak di sekitar takungan, taman ini terkenal dengan lawatan safari di mana gajah liar, rusa dan pelbagai spesies burung boleh dilihat.

Walaupun dibuka sepanjang hari, masa terbaik untuk melawat adalah semasa matahari terbenam selepas jam 4 petang, kerana angin sepoi-sepoi dan matahari terbenam menjadikan perjalanan jip selama tiga jam lebih mudah.

Kandy: The Sacred Tooth Relic, tarian Kandyan

Kandy ialah bandar kedua terbesar di Sri Lanka selepas Colombo. Bandar kegemaran di kalangan pelancong dan warga Sri Lanka, bandar ini telah ditetapkan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1988.

Bandar ini, terletak kira-kira 465 meter di atas paras laut, menampilkan Tasik Kandy yang indah terletak di tengah-tengahnya.

Tapak yang mesti dilawati apabila berada di Kandy ialah Temple of the Tooth, yang menempatkan gigi Lord Buddha. Acara kebangsaan tahunan diadakan di kuil pada bulan Julai atau Ogos di kuil, yang dipanggil Kandy Esala Perahera, atau Festival Gigi.

Apabila menaiki tangga ke kuil dua tingkat untuk melihat gigi, berhati-hati dengan langkah awda kerana orang dijangka ramai. Keranda yang melindungi gigi dikeluarkan dari kuil hanya semasa perayaan.

Selepas melihat kuil, berjalan kaki selama lima minit akan membawa awda ke Tasik Kandy.

Ketika menghampiri peng- hujung timur tasik, awda akan melihat beberapa tanda yang menunjukkan teater persembahan, Kandyan Cultural Show. Penari Kandyan tradisional selama satu jam mempamerkan upacara tradisional dan drama bertopeng yang mengiringi pelbagai mime, lagu, tarian dan akrobatik.

Bentota: Madu Ganga, Pusat Penyelidikan dan Pemuliharaan Penyu

Sungai Madu Ganga, terletak berhampiran dua bandar pesisir pantai yang popular, yang merupakan tanah lembap kedua terbesar di Sri Lanka.

Ia mempunyai kepelbagaian biologi yang kaya, dengan lebih 500 spesies tumbuhan dan haiwan.

Syurga bagi ahli botani dan ahli ekologi di seluruh dunia, Madu Ganga menawarkan perjalanan bot untuk melihat monyet memetik buah-buahan di pokok, biawak merenangi air dan burung cormorants dan egrets.

Sebanyak 64 pulau di sungai dan lagun telah dibina. Jika memulakan perjalanan selepas matahari terbenam, awda akan melihat nelayan dalam sampan menyalakan tanglung untuk menarik kerang ke dalam perangkap mereka.

Kira-kira 20 minit perjalanan dari Madu Ganga terdapat Pusat Penyelidikan dan Pemuliharaan Penyu Victor Hasselblad, tempat penetasan penyu pertama di pulau itu yang dibuka pada tahun 1978.

Pusat ini telah membantu kira-kira 5 juta anak penyu hidup di laut. Pusat ini memulihkan penyu yang cedera dan memulakan kempen global untuk menghentikan penangkapan ikan secara haram.

Diiringi oleh penyelidik pusat itu, pengunjung boleh memerhati ratusan penyu berumur 1 hingga 3 hari bersama-sama dengan beribu-ribu telur yang tidak menetas yang terlindung selama lebih sebulan.

Pusat ini terletak di Pantai Kosgoda, tempat yang baik untuk meluangkan sedikit masa untuk berehat selepas seharian perjalanan. – ANN/The Korea Herald

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -