Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Menteri Israel ke Baitulmaqdis untuk tunjuk protes

  TEL AVIV, 23 MEI – Menteri keselamatan negara berhaluan kanan Israel, Itamar Ben-Gvir, melawat tapak suci paling sensitif Baitulmaqdis pada hari Rabu dalam apa yang disifatkannya sebagai protes terhadap pengiktirafan negara Palestin oleh tiga negara Eropah.

  Ia adalah tindakan penentangan terbaru oleh seorang pemimpin peneroka ultranasionalis yang telah mengubah dirinya selama beberapa dekad daripada penjenayah dan provokator menjadi salah seorang ahli politik paling berpengaruh di Israel.

  Dalam jawatan Kabinetnya, Ben-Gvir menyelia pasukan polis negara itu. Sebagai rakan gabungan utama, Ben-Gvir juga mempunyai kuasa untuk merompak majoriti parlimen Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan memaksa pilihan raya awal.

  Ben-Gvir telah menggunakan pengaruhnya untuk memajukan projek haiwan peliharaan dan menggalakkan Netanyahu untuk meneruskan perang di Gaza menentang gesaan meluas untuk mencapai perjanjian gencatan senjata yang akan membawa pulang tebusan.

  Kebangkitan Ben-Gvir, 48, adalah kemuncak usaha bertahun-tahun oleh ahli parlimen yang celik media itu untuk mendapatkan legitimasi. Tetapi ia juga mencerminkan peralihan ke kanan dalam pengundi Israel yang membawa ideologi agamanya, ultranasionalis ke dalam arus perdana dan mengurangkan harapan untuk kemerdekaan Palestin.

  Ben-Gvir telah disabitkan lapan kali atas kesalahan yang termasuk perkauman dan menyokong organisasi pengganas. Sebagai seorang remaja, pandangannya sangat melampau sehingga tentera melarangnya daripada perkhidmatan ketenteraan wajib. – AP

  Itamar Ben-Gvir (gambar) melawat tapak suci Baitulmaqdis yang paling sensitif, mengecam keputusan Sepanyol, Ireland dan Norway untuk mengiktiraf negara Palestin, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...