Menteri Kesihatan lengkapi suntikan dos kedua

Oleh Nurdiyanah R.
Gambar oleh James Kon

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 Mei – Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar telah melengkapkan suntikan vaksin COVID-19 dengan menerima dos kedua menerusi pelaksanaan Program Vaksinasi Kebangsaan bagi COVID-19 di Wad 2, Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS), pagi tadi.

Turut menerima suntikan sekali gus melengkapkan suntikan vaksin mereka pada acara berkenaan ialah setiausaha tetap, timbalan setiausaha tetap, ketua-ketua jabatan, pegawai kanan, pegawai dan kakitangan di Kementerian Kesihatan serta para petugas barisan hadapan.

Yang Berhormat Dato dalam temu bual bersama pihak media melahirkan rasa syukur dengan situasi negara yang dijauhi daripada isu penularan dalam lingkungan masyarakat.

Maka, tekan beliau, inilah masa yang begitu sesuai dan perlunya peranan orang ramai untuk sama-sama melindungi negara di mana semua mereka yang layak perlu untuk mendapatkan suntikan vaksin terutamanya golongan yang berisiko seperti warga emas.

“Bayangkan vaksin ini seperti tali pinggang keledar yang mana apabila kita memakainya ia boleh mengurangkan berlakunya kecederaan yang lebih teruk tetapi bukannya mengelak berlakunya kemalangan.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa menerima suntikan dos kedua vaksin, kelmarin.
Yang Berhormat Menteri Kesihatan bergambar bersama pegawai lain selepas melengkapi suntikan vaksin dos kedua kelmarin.
Antara yang turut menerima suntikan vaksin, kelmarin.

“Oleh itu, samalah juga seperti pengambilan vaksin ini, ia sememangnya bermatlamat untuk mengurangkan risiko komplikasi teruk dan perlunya untuk dimasukkan ke dalam ICU atau kematian,” tambah beliau.

Yang Berhormat Dato menyatakan bahawa seperti yang sedia maklum, Negara Brunei Darussalam melalui Kementerian Kesihatan telah melancarkan vaksin Sinopharm dan vaksin AstraZeneca.

Vaksin Sinopharm yang merupakan jenis inactivated virus di mana dua dos diperlukan dengan jarak waktu 21 hingga 28 hari, manakala itu, vaksin AstraZeneca pula adalah jenis viral vector di mana dua dos diperlukan dengan jarak waktu 12 minggu.

“Secara umumnya, sekurang-kurangnya dua minggu selepas pengambilan suntikan dos kedua vaksin barulah imuniti atau kekebalan itu lebih tinggi dalam tubuh badan seseorang.

“Berdasarkan laporan program vaksinasi kebangsaan di negara kita, mendapati kira-kira 30 peratus hingga 40 peratus dalam kalangan penerima vaksin hanya mengalami simptom-simptom yang ringan seperti demam dan sengal namun tidak didapati kesan-kesan yang teruk setelah menerima suntikan,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Yang Berhormat Dato juga mengingatkan semua pihak supaya sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di mana pun berada walau pun mereka yang sudah mengambil suntikan vaksin sepenuhnya.

Di samping itu, beliau turut menasihati orang ramai untuk sentiasa berhati-hati menerima maklumat-maklumat yang tidak sahih di media sosial berkaitan dengan pengambilan vaksin.

Kementerian Kesihatan dalam kenyataan media yang diberikan menyatakan bahawa sejak pelaksanaan Program Vaksinasi Kebangsaan bagi COVID-19 pada 3 April lalu, seramai 14,876 orang telah menerima vaksin COVID-19, yang mana seramai 14,526 orang telah menerima dos pertama vaksin COVID-19, manakala itu, 350 orang telah menerima dos kedua vaksin COVID-19.

Sehubungan itu, Kementerian Kesihatan mengalu-alukan orang ramai untuk mendaftar bagi mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 apabila tempahan untuk mendapatkan slot suntikan diumumkan dalam masa yang terdekat nanti.

Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini mengenai vaksinasi, orang ramai boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan iaitu www.moh.gov.bn dan ikuti media sosial Kementerian Kesihatan (@mohbrunei) atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi BruHealth.