Saturday, May 25, 2024
29 C
Brunei

  -

  Menteri tenaga G20 gagal capai persetujuan

  NEW DELHI, 23 JULAI – Menteri-menteri tenaga daripada kumpulan 20 negara yang bermesyuarat di India, kelmarin gagal bersetuju dengan pelan hala tuju bagi mengurangkan penggunaan bahan api fosil secara berperingkat dalam campuran tenaga global.

  Kenyataan akhir selepas mesyuarat itu tidak menyebut arang batu, penyumbang utama kepada pemanasan global.

  Bahan api yang kotor itu juga merupakan sumber tenaga utama bagi kebanyakan negara ekonomi membangun seperti India, negara dengan penduduk paling ramai di dunia dan China, ekonomi kedua terbesar di dunia.

  Para pejuang kecewa dengan kegagalan mencapai persetujuan di Goa mengenai matlamat COP termasuk menggandakan kapasiti tenaga boleh diperbaharui dunia dan menggandakan kecekapan tenaga menjelang 2030.

  Ia berlaku walaupun pemimpin G7 bersetuju di Hiroshima pada Mei untuk mempercepatkan penghapusan bahan api fosil tanpa penangkapan.

  Seorang jurutera perlombongan menunjukkan cara mereka menapis air di lombong kromium berhampiran kampung Kaliapani di daerah Jajpur, Odisha, India, 5 Julai. – AP

  Suhu global mencatatkan paras tertinggi, mencetuskan banjir, ribut dan gelombang panas.

  Menjelaskan kebuntuan tersebut, presiden G20 India berkata bahawa beberapa ahli telah menekankan kepentingan mencari “fasa penurunan bahan api fosil tanpa penangkapan, selaras dengan keadaan negara yang berbeza”.

  Tetapi “yang lain memiliki pandangan berbeza mengenai perkara tersebut bahawa teknologi pengurangan dan penyingkiran akan mengatasi kebimbangan sedemikian,” tambahnya.

  Sekutu kanan di badan pemikir iklim bebas E3G, Alden Meyer mengecam keputusan mesyuarat itu.

  “Dengan rekod suhu ditetapkan setiap hari di seluruh dunia dan kesan perubahan iklim yang semakin tidak terkawal, dunia perlu mendengar seruan tindakan yang jelas daripada menteri tenaga G20,” katanya dalam satu kenyataan.

  “Sebaliknya, apa yang kami dapat hanyalah usaha yang sangat lemah,” tambahnya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Tentera Iran keluarkan laporan nahas helikopter Raisi dan delegasinya

  TEHRAN, 24 MEI - Staf Am Angkatan Bersenjata Iran telah mengeluarkan laporan pertama mengenai aspek dan sebab-sebab di sebalik kemalangan helikopter baru-baru ini yang...