Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Menternak merpati kekal sebagai hobi unik, perniagaan di Mesir

  KAHERAH – Apabila berjalan di sekitar ibu kota Mesir, Kaherah, sukar untuk mengabaikan struktur kayu yang terletak di atas beberapa bangunan, kerana ia telah mengubah latar langit bandar paling ramai penduduk di dunia Arab itu.

  Ia adalah loteng merpati, rumah kayu untuk burung kesayangan Cairenes.

  Pembiakan burung merpati telah menjadi tradisi lama di Timur Tengah, terutamanya di Mesir. Beberapa pengkaji Mesir kuno menggambarkan kawanan burung merpati dilepaskan dari sangkar mereka untuk terbang dan kemudian kembali. Bagi kebanyakan orang Mesir, ia masih menjadi hobi dan perniagaan untuk menternak burung ini pada masa ini.

  Menternak burung merpati adalah satu cara untuk menyara hidup bagi sesetengah orang Mesir kerana burung itu telah dijadikan makanan istimewa dalam menu tempatan sejak beribu-ribu tahun dahulu. Cara yang popular untuk orang Mesir memasak merpati adalah dengan memasukkannya dengan campuran nasi, bawang, hati ayam atau merpati dan kayu manis.

  Walaupun kenaikan harga di Mesir baru-baru ini, yang turut menjejaskan harga makanan merpati, para penternak tidak meninggalkan hobi atau perniagaan tersebut.

  Seorang penjaga merpati melepaskan burung merpatinya di loteng di atas bangunan di Kaherah, Mesir. – Xinhua
  Seorang penjaga merpati bersama seekor burung merpatinya di sebuah loteng di atas sebuah bangunan. – Xinhua
  Seekor burung merpati kelihatan di atas sebuah bangunan. – Xinhua
  Seorang penjaga merpati cuba menerbangkan burung merpati di loteng di atas bangunan. – Xinhua

  Ahmed Kamal, seorang pekerja di sebuah syarikat swasta, menjadikan seluruh bumbung rumahnya di wilayah Giza, dekat Kaherah menjadi tempat pembiakan yang besar beberapa jenis burung, terutamanya burung merpati.

  Lelaki berusia 48 tahun itu berkata, dia telah menjadi penternak merpati selama kira-kira 35 tahun.

  “Saya memulakan hobi ini ketika berusia 12 atau 13 tahun. Saya mempunyai semangat tetapi bukan pengalaman. Lama-kelamaan, saya banyak belajar melalui latihan dan beransur-ansur memulakan perniagaan,” kata Kamal kepada Xinhua.

  “Keghairahan utama seorang penternak ialah melihat burungnya terbang dan kembali kepadanya semula,” kata penternak merpati veteran itu.

  Kamal, dapat mengetahui usia merpati daripada pertumbuhan bulu sayap, menyatakan bahawa dia mengambil semua langkah berjaga-jaga untuk memastikan burungnya sihat, termasuk menjaga burungnya dalam sangkar yang luas dengan pengudaraan yang baik.

  Kebanyakan penternak merpati membeli dan menjual burung mereka di jalan khas di Pasar Jumaat mingguan yang terkenal di Kaherah, di mana beberapa gerai mempamerkan pelbagai baka tempatan dan import, termasuk baka untuk perlumbaan, untuk digunakan sebagai pengirim barang dan merpati mewah.

  Puluhan penternak dan peniaga merpati Mesir sibuk di pasar merpati yang sesak berulang-alik, sebahagian daripada me-reka memegang sangkar kecil di tangan mereka.

  Walaupun tinggal di wilayah pantai utara Alexandria, Megahed El-Barbari, salah seorang peniaga merpati terkenal di pasar, mengembara ke Kaherah setiap minggu walaupun mengharungi jarak jauh.

  “Pemburu burung merpati semakin meningkat. Ia adalah hobi seperti memancing. Tetapi tidak semua peniaga merpati semestinya menjadi peminat. Ada yang melakukannya untuk perniagaan,” jelas El-Barbari sambil menyatakan dia telah menjadi peniaga merpati selama kira-kira 25 tahun.

  Seorang lagi peniaga merpati veteran, Hussein Abdullah berkata, kenaikan harga makanan merpati memberi kesan kepada pasaran tempatan sejak tahun lalu, memaksa beberapa penjual merpati Mesir menurunkan harga bagi mempromosikan jualan. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...