Merck minta FDA AS benar pil anti-COVID-19

WASHINGTON, 12 OKT – Pembuat ubat Merck meminta pengawal AS kelmarin untuk membenarkan penggunaan pil milik mereka yang dianggap sebagai ‘senjata’ yang mudah digunakan untuk menentang pandemik COVID-19.

Sekiranya dibenarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) – satu keputusan yang mungkin mengambil masa beberapa minggu – ia akan menjadi pil pertama untuk merawat penyakit COVID-19. Semua rawatan lain yang disokong oleh FDA terhadap penyakit itu memerlukan IV atau suntikan.

Pil antivirus yang boleh dibawa ke rumah untuk mengurangkan gejala mereka dan mempercepatkan pemulihan yang mungkin menjadi cara terbaharu, mengurangkan beban hospital di AS serta membantu mengekang penularan di negara-negara yang mempunyai sistem penjagaan kesihatan yang lemah. Ini juga akan meningkatkan pendekatan terhadap pandemik iaitu rawatan, melalui perubatan dan pencegahan terutamanya melalui vaksinasi.

FDA akan meneliti data syarikat mengenai keselamatan dan keberkesanan ubat, molnupiravir, sebelum membuat keputusan.

Merck dan rakannya, Ridgeback Biotherapeutic berkata mereka secara khusus meminta agensi untuk membenarkan penggunaan kecemasan untuk orang dewasa yang mempunyai gejala COVID-19 yang ringan hingga sederhana berisiko mendapat penyakit teruk atau dimasukkan ke dalam hospital.

Pembuat ubat tersebut mengatakan pil percubaannya untuk orang yang dijangkit dengan COVID-10 mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian. – AP

Itu merupakan cara penggunaan ubat infusi COVID-19.

Syarikat itu melaporkan pada awal bulan ini, pil tersebut mampu mengurangkan kadar kemasukan ke hospital dan kematian kira-kira separuh di kalangan pesakit yang mempunyai gejala ringan.

Keputusannya sangat meyakinkan sehingga pakar perubatan yang memantau percubaan untuk menghentikannya lebih awal.

Kesan sampingannya hampir sama antara pesakit yang mengambil ubat dan mereka yang dalam kumpulan ujian yang menerima pil percubaan.

Namun Merck tidak menyatakan jenis masalah yang dilaporkan, yang menjadi bahagian penting dalam penelitian FDA.

Pegawai AS terus menggalakkan vaksinasi sebagai kaedah terbaik untuk melindungi daripada COVID-19.

Tetapi dengan kira-kira 68 juta penduduk AS yang masih tidak mahu mendapatkan suntikan vaksin, ubat yang berkesan sangat penting untuk mengawal gelombang jangkitan pada masa depan.

Sejak permulaan pandemik COVID-19, pakar kesihatan telah menekankan keperluan untuk pil yang senang digunakan.

Tujuannya adalah untuk sesuatu yang hampir serupa dengan Tamiflu, ubat selesema yang berusia 20 tahun yang memendekkan jangka penyakit itu dan mengurangkan gejala teruk seperti demam, batuk dan selesema.

Tiga ubat antibodi yang disahkan oleh FDA terbukti sangat berkesan untuk mengurangkan kematian COVID-19, tetapi ubat itu mahal, sukar dihasilkan dan memerlukan peralatan khas dan profesional kesihatan untuk menyampaikannya. – AP