Wednesday, March 29, 2023
26.4 C
Brunei

-

Mesin layan diri jual daging ikan paus

YOKOHAMA, JAPAN – Seorang pengendali penangkap ikan paus Jepun, selepas bergelut selama bertahun-tahun untuk mempromosikan produknya di tengah-tengah bantahan ahli pemuliharaan, telah menemui cara baharu untuk mencari pelanggan dan meningkatkan jualan: mesin layan diri daging ikan paus.

The Kujira (Whale) Store, sebuah kedai tanpa pekerja yang baru dibuka di bandar pelabuhan Yokohama dekat Tokyo, menempatkan tiga mesin untuk hidangan ikan paus seperti sashimi, dendeng, kulit dan stik serta dagingnya dalam tin. Harganya antara 1,000 yen (AS$7.70) hingga 3,000 yen (AS$23).

Kedai itu menampilkan mesin layan diri berwarna putih yang dihiasi dengan ikan paus kartun dan merupakan lokasi ketiga yang dilancarkan di wilayah ibu kota Jepun. Ia dibuka baru-baru ini selepas dua lagi diperkenalkan di Tokyo awal tahun ini sebagai sebahagian daripada usaha jualan baharu syarikat Kyodo Senpaku.

Daging ikan paus telah lama menjadi punca kontroversi tetapi jualan dari mesin layan diri baharu secara senyap-senyap telah bermula dengan baik, kata pengendali itu. Protes anti-penangkapan ikan paus telah reda sejak Jepun pada 2019 menamatkan pemburuan penyelidikannya yang banyak dikritik di Antartika dan meneruskan penangkapan ikan paus komersial di luar pantai Jepun.

Ahli pemuliharaan berkata mereka bimbang langkah itu boleh menjadi satu langkah ke arah penangkapan ikan paus yang diperluaskan.

Kubo menerangkan bagaimana daging ikan paus dijual melalui mesin layan diri di Yokohama, Jepun, baru-baru ini. – AP
Okoshi, pemilik restoran Jepun, ‘Kujira no Ibukuro’ mempamerkan daging ikan paus di Shimbashi, Tokyo, baru-baru ini. – AP
Pekerja syarikat Kyodo Senpaku memegang daging ikan paus dalam tin yang dijual dari mesin layan diri di Yokohama, Jepun, baru-baru ini. – AP
Para pelanggan mencuba daging ikan paus di restoran Jepun, ‘Kujira no Ibukuro’ di Shimbashi, Tokyo, baru-baru ini. – AP
Para pelanggan mencuba daging ikan paus di restoran Jepun, ‘Kujira no Ibukuro’ di Shimbashi, Tokyo, baru-baru ini. – AP
Shoji Matsubara, seorang cef di restoran Jepun, ’Kujira no Ibukuro’ sedang menyediakan hidangan daging ikan paus di Shimbashi, Tokyo, baru-baru ini. – AP
Seorang pelanggan menunjukkan daging ikan paus yang dibelinya dari mesin layan diri di Yokohama, Jepun, baru-baru ini. – AP
Seorang pelanggan membeli daging ikan paus dari mesin layan diri di Yokohama, Jepun, baru-baru ini. – AP

“Isunya bukanlah mesin layan diri itu sendiri tetapi apa yang mungkin mendorong mereka selepas itu,” kata Nanami Kurasawa, ketua Rangkaian Tindakan Iruka & Kujira (Dolphin & Whale).

Kurasawa menyatakan pengendali penangkap ikan paus sudah meminta tangkapan tambahan dan memperluaskan penangkapan ikan paus di luar perairan yang ditetapkan.

Kyodo Senpaku berharap dapat menyediakan mesin layan diri di 100 lokasi di seluruh negara dalam tempoh lima tahun, kata jurucakap syarikat Konomu Kubo kepada The Associated Press. Lokasi keempat yang akan dibuka ialah di Osaka pada bulan depan.

Ideanya adalah untuk membuka mesin layan diri berhampiran pasar raya, di mana daging ikan paus biasanya tidak dijual, untuk membina permintaan, satu tugas yang penting untuk kelangsungan industri.

Rangkaian pasar raya utama sebahagian besarnya telah menjauhkan diri daripada menjual daging ikan paus untuk mengelakkan bantahan oleh kumpulan anti-penangkapan ikan paus dan kekal berhati-hati walaupun gangguan daripada aktivis telah reda, kata Kubo.

“Akibatnya, ramai pengguna yang ingin memakannya tidak dapat mencari atau membeli daging ikan paus. Kami melancarkan mesin layan diri di kedai tanpa pekerja untuk mereka,” katanya.

Pegawai syarikat berkata jualan di dua cawangan Tokyo telah melepasi jangkaan, membuatkan kakitangan sibuk mengisi semula produk.

Mengembalikan kenangan zaman silam

Di kedai di daerah Motomachi, Yokohama, kawasan membeli-belah mewah berhampiran Chinatown, pelanggan yang berusia 61 tahun, Mami Kashiwabara terus memilih untuk mendapatkan dendeng ikan paus, kegemaran bapanya. Namun dia berasa kecewa kerana ia telah habis dijual, jadi dia berpuas hati dengan onomi sejuk beku, daging ekor yang dianggap sebagai makanan istimewa yang jarang ditemui.

Kashiwabara berkata dia sedar tentang kontroversi ikan paus tetapi daging ikan paus itu mengembalikan kenangan zaman kanak-kanaknya untuk memakannya sewaktu makan malam keluarga dan makan tengah hari di sekolah.

“Saya tidak fikir ia adalah baik untuk membunuh ikan paus tanpa sebarang makna. Tetapi daging ikan paus adalah sebahagian daripada budaya makanan Jepun dan kita boleh menghormati kehidupan ikan paus dengan menghargai daging mereka,” kata Kashiwabara.

“Saya akan gembira jika saya boleh memakannya.”

Kashiwabara berkata dia bercadang untuk berkongsi pembelian seketul daging ikan paus berharga 3,000 yen (AS$23), yang dibungkus kemas dalam beg penyejuk beku, dengan suaminya berbanding sake (arak Jepun).

Daging tersebut kebanyakannya berasal daripada ikan paus yang ditangkap di luar pantai timur laut Jepun.

Bukan lagi diet harian Jepun

Jepun menyambung semula penangkapan ikan paus secara komersial pada Julai 2019 selepas menarik diri daripada Suruhanjaya Pemburuan Paus Antarabangsa, menamatkan 30 tahun apa yang digelar sebagai penyelidikan ikan paus, yang telah dikritik oleh ahli pemuliharaan sebagai perlindungan untuk pemburuan komersial yang diharamkan oleh IWC pada 1988.

Di bawah penangkapan ikan paus komersial di zon ekonomi eksklusif Jepun, Jepun tahun lepas menangkap 270 ikan paus, kurang 80 peratus daripada kuota dan kurang daripada jumlah yang pernah diburu di Antartika dan barat laut Pasifik dalam program penyelidikannya.

Penurunan itu berlaku kerana lebih sedikit ikan paus minke ditemui di sepanjang pantai.

Kurasawa berkata sebab tangkapan yang lebih kecil perlu dikaji untuk melihat sama ada ia dikaitkan dengan pemburuan berlebihan atau perubahan iklim.

Walaupun kumpulan pemuliharaan mengecam penyambungan semula penangkapan ikan paus komersial, segelintir pihak melihatnya sebagai satu cara untuk membiarkan program penangkapan ikan paus yang mahal oleh kerajaan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan masa dan cita rasa.

Bagi menunjukkan keazaman untuk mengekalkan industri penangkapan ikan paus dalam tahun-tahun yang akan datang, Kyodo Senpaku akan membina kapal induk baharu bernilai 6 bilion yen (AS$46 juta) untuk pelancaran tahun depan bagi menggantikan Nisshin Maru yang sudah tua. Namun ketidakpastian masih berlarutan.

Penangkapan ikan paus semakin kehilangan sokongan di negara penangkap ikan paus lain seperti Iceland, di mana tinggal hanya seorang sahaja penangkap ikan paus.

Paus juga mungkin berpindah dari pantai Jepun kerana kekurangan saury, makanan ruji mereka, serta ikan lain yang mungkin disebabkan oleh kesan perubahan iklim, kata Kubo.

Penangkapan ikan paus di Jepun ha-nya melibatkan beberapa ratus orang dan seorang pengendali serta menyumbang kurang daripada 0.1 peratus daripada jumlah pengambilan daging dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menurut data Agensi Perikanan.

Namun, penggubal undang-undang yang konservatif dengan tegas menyokong penangkapan ikan paus komersial dan pengambilan daging sebagai sebahagian daripada tradisi budaya Jepun.

Ahli pemuliharaan berkata, daging ikan paus bukan lagi sebahagian daripada diet harian di Jepun, terutamanya untuk generasi muda.

Daging ikan paus adalah sumber protein yang berpatutan semasa tahun-tahun kekurangan zat makanan di Jepun selepas Perang Dunia II, dengan pengambilan tahunan memuncak pada 233,000 tan pada tahun 1962.

Ikan paus dengan cepat digantikan dengan daging lain. Bekalan daging ikan paus jatuh kepada 6,000 tan pada 1986, tahun sebelum moratorium penangkapan ikan paus komersial yang dikenakan oleh IWC yang melarang pemburuan beberapa spesies ikan paus.

Di bawah penyelidikan penangkapan ikan paus, yang dikritik sebagai pelindung untuk pemburuan komersial kerana daging itu dijual di pasaran, Jepun menangkap sebanyak 1,200 ikan paus setiap tahun. Sejak itu, ia secara drastik telah mengurangkan tangkapannya selepas protes antarabangsa meningkat dan bekalan dan pengambilan daging ikan paus merosot di negara itu.

Masa depan industri yang semakin suram

Bekalan daging tahunan telah berubah-ubah dalam julat 3,000-5,000 tan, termasuk import dari Norway dan Iceland. Jumlah itu terus menurun pada 2019 kepada 2,000 tan, atau 20 gram daging ikan paus untuk setiap orang setahun, menurut statistik Agensi Perikanan.

Pegawai penangkapan ikan paus mengaitkan bekalan yang menyusut dalam tempoh tiga tahun lalu disebabkan ketiadaan import akibat wabak COVID-19, dan merancang untuk hampir menggandakan bekalan tahun ini dengan import lebih daripada 2,500 tan dari Iceland.

Jepun berjaya mendapatkan satu-satunya penangkap ikan paus Iceland yang tinggal untuk memburu ikan paus sirip secara eksklusif untuk dihantar ke Jepun, kata pegawai penangkapan ikan paus. Iceland hanya menangkap seekor ikan paus minke pada musim 2021, menurut IWC.

Mengkritik eksport Iceland ke Jepun, Dana Antarabangsa untuk Kebajikan Haiwan berkata ia “menentang semua penangkapan ikan paus komersial kerana ia sememangnya kejam.”

Dengan prospek import yang tidak menentu, Kyodo Senpaku mahu kerajaan menaikkan kuota tangkapan tahunan Jepun ke tahap yang boleh membekalkan kira-kira 5,000 tan, yang Kubo sifatkan sebagai nilai ambang untuk mengekalkan industri.

“Dari perspektif jangka panjang, saya fikir sukar untuk mengekalkan industri pada tahap bekalan semasa,” kata Kubo. “Kita mesti mengembangkan kedua-dua bekalan dan permintaan, yang kedua-duanya telah menyusut.” – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bangladesh larang penggunaan plastik di hutan bakau terbesar

DHAKA, 28 MAC – Ahli pemuliharaan Bangladesh kelmarin berkata pelancong membuang sampah di hutan bakau terbesar di dunia telah merosakkan ekosistem dengan serius, memaksa...
- Advertisment -