Mesir buka semula lapangan terbang 1 Julai

KAHERAH, 15 JUN – Mesir akan membuka semula lapangan terbangnya serta membenarkan operasi hotel dan resort serta aktiviti di pantai bermula 1 Julai ini.

Pengumuman yang dibuat kerajaan itu juga memaklumkan bahawa penerbangan itu membabitkan antara Mesir dan negara yang sudah membuka kembali ruang udara mereka, kata Menteri Penerbangan Mohamed Manar dalam sidang akhbar di Kaherah.

“Kita berharap perniagaan akan kembali pulih seperti sebelum ini,” katanya.

Mesir sejak Mac lalu menghentikan lalu lintas udara dan menutup kawasan arkeologi, muzium dan hotel untuk membendung penyebaran COVID-19.

Beliau juga berkata, apabila penerbangan antarabangsa disambung semula, hanya tiga wilayah yang terkenal dengan resort pantai mereka akan diizinkan untuk menyambut pelancong iaitu di Laut Merah, Sinai Selatan dan Marsa Matruh.

“Kami memilih ketiga-tiga wilayah ini kerana mereka berada di pesisir pantai, jauh dari pusat utama dan merekodkan jumlah jangkitan virus terendah,” kata Menteri Pelancongan dan Antikuiti, Khaled al-Anani semasa taklimat.

Kerajaan Mesir juga turut mengumumkan untuk mengenepikan visa pelancong dari 1 Julai hingga 31 Oktober ini. Tempat pelancongan lain termasuk piramid di Giza, muzium Mesir di Kaherah dan kuil Karnak Luxor akan dibuka semula secara berperingkat, kata Anani.

“Kita tidak terburu-buru buka kepada pelancong. Kita ingin memastikan kesihatan semua orang dan reputasi sebagai destinasi pelancongan utama dunia,” katanya.

Lebih 200 hotel sudah mendapat kebenaran untuk dibuka semula kepada pelancong setelah melaksanakan langkah-langkah kebersihan dan keselamatan yang ketat, termasuk menjarakkan meja restoran dan mengehadkan kapasiti lif. – AFP