Monday, October 2, 2023
23 C
Brunei

  -

  Mesir: Masuk pejabat wajib tunjuk sijil vaksinasi

  KAHERAH, 18 OKT – Kerajaan Mesir tidak lama lagi akan mensyaratkan perkhidmatan awam untuk mempunyai sijil vaksinasi atau menunjukkan ujian mingguan dengan keputusan negatif COVID-19 sebelum memasuki pejabat mereka.

  Kerajaan berkenaan mengumumkan langkah baharu itu lewat kelmarin.

  Ia berkata syarat tersebut akan dilaksanakan bermula 15 November.

  Langkah itu juga memerlukan orang awam untuk menunjukkan bukti vaksinasi bagi memasuki bangunan kerajaan bermula 1 Disember, menurut kenyataan kerajaan itu.

  Ideanya adalah untuk menggalakkan orang ramai mendapatkan vaksinasi ketika negara dengan lebih 100 juta penduduk itu mengalami beban gelombang keempat pandemik.

  Menteri Kesihatan, Hala Zayed berkata kerajaan telah mendapatkan lebih 62 juta vaksin COVID-19, dengan 7.8 juta lagi dijangka tiba bulan ini.

  Menurutnya lagi, sekitar 31.7 juta suntikan telah diberikan kepada penduduk sejak kempen vaksinasi dilancarkan pada Januari.

  Pendakwa raya bulan ini mengarahkan penahanan tiga pekerja di Kementerian Kesihatan selepas lebih 13,400 dos vaksin ditemui dibuang dalam terusan di selatan wilayah Minya.

  Dos-dos berkenaan adalah sebahagian daripada 18,400 pakej vaksin bernilai lebih 5 juta Egyptian pounds (AS$319,000) yang ditemui hilang daripada tempat penyimpanan di bandar Beni Mazar.

  Ketiga-tiga pekerja itu termasuk seorang farmasi, pemandu dan pengarah gudang, berdepan pertuduhan melakukan kerosakan kepada harta benda awam dan penggelapan. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan