Mesir rangsang ekonomi tangani bebanan hutang

KAHERAH, 8 Jan – Jumlah hutang asing Mesir yang meningkat melebihi 60 bilion dolar AS pada September 2016 memerlukan pengeluaran besar dan import komoditi yang minimum untuk merangsang keupayaan ekonomi untuk membayarnya, mengehad pengangguran dan mengganti kekurangan mata wang asing, kata pakar ekonomi Mesir.

Mesir telah mengalami kemelesetan ekonomi dalam tempoh ketidakstabilan politik beberapa tahun lalu dan isu keselamatan relevan yang membawa kepada kemerosotan pelancongan, rizab mata wang asing dan pelaburan asing.

Ia mendorong negara melancarkan pelan pembaharuan ekonomi yang ketat termasuk langkah berjimat cermat, pemotongan subsidi minyak dan pengapungan mata wang tempatan yang digalakkan oleh Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF), yang memberikan Mesir 2.75 bilion dolar pada November sebagai pinjaman pertama daripada 12 bilion dolar untuk membiayai program pembaharuannya.

Bank Pusat Mesir (CBE) berkata dalam satu laporan pada Januari bahawa jumlah hutang asing Mesir meningkat sebanyak 4.4 bilion dolar untuk mencecah 60.2 bilion pada akhir September 2016, berbanding dengan 55.8 bilion pada akhir Jun 2016 dan 46.1 bilion pada suku pertama tahun fiskal akhir 2015/2016. Tahun fiskal Mesir adalah dari awal Julai hingga akhir Jun.

Pakar berkata pertanian harus menumpu pada tanaman import, seperti tanaman penghasilan minyak, menekankan harus adanya persepaduan di antara dasar pertanian dan perindustrian negara. – Xinhua