Mesir ‘rungkai’ mumia secara digital

KAHERAH, 28 DIS – Mesir telah ‘merungkai secara digital’ mumia Firaun Amenhotep I yang terkenal, mendedahkan rahsianya buat kali pertama sejak ia ditemui pada 1881 tanpa mengganggu topeng pengebumiannya.

Dengan kecanggihan imej 3D digital, para penyelidik menemui teknik mumifikasi baharu yang digunakan untuk firaun yang memerintah sejak lebih 1,500 Sebelum Masihi (SM).

Penyelidikan tersebut diketuai oleh Sahar Saleem, seorang profesor radiologi di Universiti Kaherah, dan ahli Mesir terkenal, Zahi Hawass, bekas menteri barangan antik, kata kementerian pelancongan dan barang antik dalam satu kenyataan hari ini.

“Saleem dan Hawass menggunakan teknologi sinar X tercanggih, pengimbasan CT (tomografi berkomputer), serta program perisian komputer paling maju untuk merungkai bungkusan mumia Amentohep I secara digital dalam kaedah bukan invasif yang selamat tanpa menyentuh mumia tersebut,” katanya.

“Menurut kajian, ahli Mesir mendedahkan untuk kali pertama wajah Raja Amenhotep I, usianya, keadaan kesihatannya, di samping beberapa rahsia mengenai keunikan proses mumifikasi mumia tersebut dan pengebumian semula.” – AFP