Mesir undi hantar tentera ke Libya

KAHERAH, 20 JULAI – Parlimen Mesir dijangka mengundi hari ini untuk membenarkan presiden menghantar tentera ke Libya jika tentera sokongan Turki di sana, bersekutu dengan kerajaan sokongan PBB di Tripoli, bertindak untuk menawan semula bandar strategik Sirte.

Campur tangan Mesir tersebut akan mengugat kestabilan Libya, dan meletakkan dua sekutu Amerika Syarikat (AS) – Turki dan Mesir – dalam konfrontasi.

Pengundian pada mulanya dijadual semalam tetapi di-pindah ke hari ini dalam sesi tertutup, menurut penggubal undang-undang Mustafa Bakry. Dewan Perwakilan, dipenuhi dengan penyokong Presiden Abdel Fattah el-Sisi, kemungkinan besar mengundi menyokong penghantaran tentera ke Libya.

Libya telah dibelenggu kekacauan apabila pemberontakan sokongan NATO pada 2011 mengguling diktator Muammar Gaddafi yang dibunuh selepas itu. Negara itu kini terpisah di antara kerajaan di timur, bersekutu dengan komander tentera Khalifa Hiftar, dan satu di Tripoli, di barat, disokong oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Mesir telah menyokong tentera Libya dalam konflik sementara Turki menyokong tentera di ibu negara Tripoli di barat. Presiden Mesir mengingatkan pada Jun bahawa sebarang serangan ke atas Sirte atau kawasan pedalaman Jufra akan mendorong Kaherah campur tangan, didakwa untuk melindungi sempadan baratnya dengan Libya. – AFP