Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Messi bakal tinggalkan PSG?

  PARIS, 9 MEI – Tugas Lionel Messi selama dua tahun yang tidak memberangsangkan di Paris Saint-Germain (PSG) bakal berakhir dengan perpindahan untuk menyertai saingan lamanya, Cristiano Ronaldo di Arab Saudi, hanya beberapa bulan selepas kegemilangannya di Piala Dunia 2022.

  Bagi peminat tegar Messi, perdebatan mengenai haknya untuk dianggap sebagai pemain bola sepak terhebat dalam sejarah telah dihentikan secara rasmi apabila dia membawa Argentina menjulang kejuaraan di Qatar pada Disember.

  Tetapi kerjayanya di peringkat tertinggi di Eropah nampaknya telah berakhir dengan nada rendah.

  Messi telah digantung oleh PSG minggu lalu kerana melakukan perjalanan tanpa kebenaran ke Arab Saudi.

  Dia menjaringkan 31 gol dalam 71 penampilan untuk juara Perancis itu dan mungkin memenangi gelaran Ligue 1 kedua berturut-turut lewat bulan ini, tetapi gagal dalam misinya untuk membantu PSG menjuarai Liga Juara-Juara sulung, mengalami kekalahan berterusan dalam pusingan 16 terakhir.

  Barcelona berharap dapat membawa pemain berusia 35 tahun itu kembali ke Camp Nou, di mana dia memenangi 10 gelaran La Liga dan empat gelaran Liga Juara-Juara sebelum berlepas dengan penuh sebak pada 2021.

  Sebaliknya, Arab Saudi, yang kerap dituduh melakukan pencucian imej sukan atau menganjurkan acara bagi nama-nama terbesar dalam sukan untuk mengalihkan perhatian daripada rekod hak asasi manusianya, akan dapat membanggakan bahawa mereka mungkin mempunyai dua pemain terhebat era moden dalam liga domestik mereka yang tidak dihebohkan.

  Ronaldo bermain untuk Al Nassr, manakala sumber yang rapat dengan rundingan itu memberitahu AFP bahawa perpindahan Messi ke Arab Saudi adalah “Urusan yang telah selesai,” tidak mengatakan kelab mana yang akan disertai pemain Argentina itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...