Messi bantu Barcelona ratah Mallorca

MADRID, 14 JUN – Lionel Messi kembali dan berjaya menjaringkan satu gol dan dua assist ketika Barcelona menyambung kembali cabaran gelaran La Liga semalam dengan kemenangan hebat 4-0 ke atas Real Mallorca.

Setelah tiga bulan La Liga ditangguhkan kerana wabak COVID-19, Barca mendahului perlawanan dengan hanya memerlukan 64 saat setelah perlawanan dimulakan ketika Arturo Vidal menanduk masuk bola dan Martin Braithwaite seterusnya menemui jaringan kedua melalui hantaran Messi.

Messi menambah jaringan ketiga buat pasukannya sebelum permainan terpaksa dihentikan sejurus selepas seorang menerjah masuk ke dalam padang berlari-lari, walaupun perlawanan ditutup tanpa peminat. Messi kemudian menjaringkan gol keempat pada masa kecederaan untuk jaringannya yang ke-25 musim ini. Kemenangan memberikan kelebihan kepada Barcelona di puncak La Liga dengan jurang lima mata dengan Real Madrid, yang dapat mengurangkan jurang mata tersebut ketika mereka memulakan semula musim mereka di Eibar esok.

Perlawanan pertama La Liga kembali pada Khamis lalu antara Sevilla dan Real Betis, dengan pasukan dijadualkan memainkan 11 perlawanan mereka yang tersisa musim ini dalam masa kurang dari enam minggu. Messi menjadi pemain penting bagi Barcelona untuk mengalahkan Madrid tetapi kapten mereka, yang berusia 33 tahun baru sahaja pulih daripada mengalami kecederaan.

Suarez tidak beraksi sejak menjalani pembedahan lutut pada Januari lalu dan kembali pulih semasa bola sepak ditangguhkan. Dia boleh memainkan peranan penting dalam meneruskan kempen ini.

Sebelum perlawanan ditangguhkan di Sepanyol kerana COVID-19 pada 12 Mac lalu, Barca kembali mendapat tempat teratas tetapi hanya setelah berjaya dikalahkan oleh Madrid seminggu sebelumnya. Barcelona berada di depan setelah lebih dari satu minit ketika Frenkie de Jong melakukan dengan baik untuk mendapatkan kembali bola dari sentuhan Alba selepas membuat hantaran kepada Vidal yang menanduk masuk. – AFP

Aksi Lionel Messi ketika bersaing dengan pemain pertahanan Real Mallorca, Joan Sastre semasa perlawanan La Liga antara RCD Mallorca dan FC Barcelona di Stadium Son Moix di Palma de Mallorca, semalam. – AFP