Mesti menang bertemu Laos – Luqman Hakim

KUALA LUMPUR, 24 OKT – Hanya kemenangan yang menjadi misi skuad muda negara apabila turun menentang Laos dalam aksi sulung Kumpulan J, Kelayakan Piala Asia Bawah-23 tahun 2022 di Mongolia esok.

Menyedari tidak boleh mengambil mudah cabaran pasukan lawan, penyerang sensasi negara, Luqman Hakim Shamsudin berkata beliau dan rakan-rakannya, sudah bersedia untuk memulakan kejohanan kelayakan itu dengan kemenangan, di Stadium Persekutuan Bola Sepak Mongolia (MFF), di Ulaanbaatar.

“Semestinya menang, itu sasaran pasukan. Kita tak nak kalah, tak nak seri, cuma mahu menang sahaja buat rakyat Malaysia, semua pemain kena lakukan sesuatu, kita semua mahu menang esok,” katanya menerusi video dikongsi Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) kepada media hari ini.

Pemain berusia 19 tahun yang beraksi dengan kelab KV Kortrijk di liga utama Belgium itu, mengakui perlu bersedia dan bijak untuk mengucar-ngacirkan barisan pertahanan lawan sekiranya mereka merancang untuk ‘merantai’ pergerakan beliau.

“Bagi saya itu tiada ada masalah, (jika) itu perancangan mereka, jurulatih, Brad Maloney pun ada perancangannya sendiri, dengan perancangan teknikal untuk Malaysia. Itu biasalah, sebagai penyerang mesti ada orang sasarkan, saya kena bijak dan jangan ambil mudah,” jelasnya.

  Sementara itu, Maloney berkata anak buahnya dapat menyesuaikan diri de-ngan baik keadaan di Ulaanbaatar, termasuk cuaca sejuk yang turun sehingga enam darjah celsius pada waktu siang selain beraksi di padang sintetik.

“Ya, keadaan padang akan berbeza apabila anda bermain di rumput asli dengan tiruan, kita perlu biasakan, itulah keadaan pada kejohanan, jadi lebih cepat kita dapat adaptasi, adalah lebih baik.

Saya rasa kesemua tiga-tiga lawan mempunyai kualiti baik, dan setiap perlawanan agak mencabar. – Bernama