Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Mesyuarat bincang perkembangan sains, teknologi dan inovasi

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 9 NOV – Setiausaha Tetap di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, Haji Mohammad Nazri bin Haji Mohammad Yusof, selaku Pengerusi ASEAN COSTI 2023 telah menghadiri Mesyuarat ASEAN-US Consultation on Science and Technology ke-11 (AUSCST-11) yang berlangsung di Washington DC, Amerika Syarikat (AS) pada 30 Oktober lalu.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, di sini, Mesyuarat AUSCST-11 telah dipengerusikan bersama oleh Haji Mohammad Nazri dan Timbalan Penolong Setiausaha bagi Hal Ehwal Sains, Teknologi dan Angkasa, Biro Hal Ehwal Lautan, Alam Sekitar dan Saintifik (OES), AS, Rahima Kandahari.

  Mesyuarat itu telah dihadiri oleh Pengerusi Kebangsaan COSTI ahli-ahli negara ASEAN dan juga wakil-wakil dari agensi dan kedutaan ahli-ahli negara ASEAN.

  Semasa Mesyuarat AUSCST-11, Haji Mohammad Nazri dalam ucapannya menekankan kepentingan penglibatan aktif dan perbincangan terbuka dalam kalangan ahli negara ASEAN dan menyatakan bahawa AS telah menjadi rakan kongsi yang tidak ternilai dalam memajukan sains, teknologi dan inovasi di rantau ASEAN.

  Inisiatif bersama seperti Underwriters Laboratories (UL) – ASEAN-US Science Prize for Women, Women in STEM Webinar Series, AI Guideline dan Policy Brief: Strengthening ASEAN Women’s Participation in STEM telah memberikan kesan yang bermanfaat bagi ahli-ahli negara ASEAN.

  Haji Mohammad Nazri dan para peserta bergambar ramai semasa mesyuarat berkenaan. – GAMBAR SERAHAN MTIC

  Dengan sokongan dari AS, ia telah membentuk landskap sains dan teknologi dengan lebih ketara dan mengukuhkan usaha kerjasama untuk memberikan manfaat bukan sahaja kepada rantau ASEAN tetapi juga komuniti global.

  Semasa mesyuarat berkenaan, antara lain perkara yang telah dibincangkan adalah mengenai perkembangan dasar sains, teknologi dan inovasi terkini dan pengemaskinian dasar ASEAN dan AS, dalam meneroka pensejajaran aktiviti kerjasama dan juga peluang kerjasama masa depan terkini.

  Turut dibincangkan semasa mesyuarat adalah mengenai cabaran dalam pembinaan industri yang pesat serta perkongsian dalam menangani isu-isu tersebut secara kolektif dan sejajar dengan Pelan Tindakan ASEAN mengenai Sains, Teknologi dan Inovasi (APASTI) 2026-2035 yang sedang dalam pembangunan.

  Pada hari kedua selepas persidangan AUSCST-11, delegasi-delegasi daripada ahli-ahli negara ASEAN telah membuat lawatan kerja ke Ladang Chesapeake untuk membuat pemerhatian dan menerokai inisiatif kemampanan dan kimia hijau Syarikat Corteva Agriscience termasuk Program US EPA Reduced Risk Pesticide dan Penyuntingan Gene dengan teknologi CRISPR-Cas9.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...